Letiště Praha koupí pozemky za více než 1,5 miliardy

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Tomeš Michael / E15

Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
6
Fotogalerie

Letiště Praha koupí u ruzyňského letiště pozemky za 1,59 miliardy korun. Jde o 42,5 hektaru, které dosud vlastní státní podnik Správa Letiště Praha. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Pražské letiště informaci potvrdilo. Transakci však ještě musí schválit vláda.

Server vychází z materiálu ministerstva financí, který resort nyní poslal do připomínkového řízení. Podle dokumentu je účetní hodnota kupovaných pozemků 590,99 milionu korun. Kupní cena je pro pražské letiště ovšem výrazně vyšší, znalci ze společnosti Deloitte Advisory pozemky ocenili na 1,59 miliardy korun.

Pozemky jsou v areálu pražského letiště a v jeho těsné blízkosti. „Zpravidla tvoří jednotlivé enklávy mezi jinými pozemky, které jsou majetkem akciové společnosti Letiště Praha. Tyto pozemky jsou trvale využívány pro činnost mezinárodního Letiště Václava Havla Praha a jsou nezbytné pro současnou letištní infrastrukturu. Dále mají také klíčový význam nejen pro komerční aktivity Letiště Praha, ale i pro plánovaný rozvoj letiště a jeho infrastruktury,“ uvedlo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Podle mluvčího letiště Romana Pacvoně je Letiště Praha na převod pozemků připraveno a peníze pro nákup pozemků má vyhrazeny.

Pražské letiště je na hraně své kapacity, loni odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících, chystá proto výrazné rozšiřování infrastruktury. Jde mimo jiné o stavbu nové paralelní dráhy, rozšíření Terminálu 2 či stavbu pojezdové dráhy, která bude fungovat jako odbočka z hlavní přistávací a vzletové dráhy.

Správa Letiště Praha je stoprocentně vlastněná státem a jejím zřizovatelem je ministerstvo financí. Podle výroční zprávy z roku 2018 vlastní pozemky v účetní hodnotě 707 milionů korun. Hlavním zdrojem příjmů je pronájem pozemků, zisk podniku v témže roce činil 53 milionů korun.