Lidé v únoru utráceli o sto šest. Obchodníkům se čtvrtý měsíc v řadě dařilo

ilustrační foto (Dominik Bachůrek, Mladá fronta)

ilustrační foto (Dominik Bachůrek, Mladá fronta) Zdroj: Dominik Bachurek, Sedmicka

Tržby v maloobchodě podle dat Českého statistického úřadu rostly čtvrtý měsíc za sebou. V únoru se reálně meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta a meziročně očištěné o vliv pracovních dnů stejně jako bez očištění vzrostly dokonce o 8,1 procenta. "Obchodníci zažili v únoru žně neviděné od předkrizového roku 2008," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na růstu se více než samotný maloobchod podílel motoristický segment. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se reálně meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta, meziroční nárůst činil 19,7 procenta. „Otázkou je, kolik prodaných aut skutečně směřuje na český trh, respektive jaký podíl tvoří nákupy tuzemských zákazníků a kolik jde z titulu levné koruny na vrub nákupům zahraničních spotřebitelů,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

V samotném maloobchodě lidé začali více utrácet především za nepotravinářské zboží, kde meziročně tržby vzrostly o čtyři procenta. O tři procenta meziročně více lidé utratili za pohonné hmoty a o 2,4 procenta více za potraviny. „Únor potvrdil změnu ve spotřebním chování domácností směrem k vyššímu utrácení. Domácnosti se nenechaly rozhodit ani vyššími cenami a meziročně nechaly v obchodech mimo autosegment o 4.2% více peněz než loni v únoru,“ upozornil Sobíšek.

Lidé podobně jako v předchozích měsících stále častěji využívali internetové a zásilkové obchody, jejichž tržby se meziročně zvýšily o 18,9 procenta. Dařilo se rovněž prodejnám počítačového a komunikačního zařízení, které měly o 9,1 procenta vyšší tržby než před rokem.

Růst tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny zboží, uvedl ČSÚ. „Výjimku tvoří prodej farmaceutického a zdravotnického zboží, kde pokračoval pokles z předchozích měsíců (o 4,4 procenta),“ doplnil ČSÚ.

Únor měl letos stejný počet pracovních dnů jako loni, takže očištění o tento faktor nemělo na data vliv.

: