Lidé z okolí Vrbětic dostanou odškodné, každý tři tisíce korun

Okolí Vrbětic na Zlínsku je i nadále pod dohledem policie (foto ze 4. 12. 2014)

Okolí Vrbětic na Zlínsku je i nadále pod dohledem policie (foto ze 4. 12. 2014) Zdroj: CTK

Lidé ze tří obcí v okolí muničních skladů ve Vrběticích dostanou odškodnění v celkové výši šesti milionů korun. Každý zdejší občan by tak měl dostat zhruba 3000 korun. O odškodnění dnes rozhodla vláda, informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve Vrběticích vybuchly loni dva sklady s vojenským materiálem včetně munice.

„Vláda dnes rozhodla o odškodnění obyvatel postižených loňskými výbuchy muničních skladů v okolí Vrbětic. Občanům Vlachovic-Vbětic, Haluzic a Lipové, tedy obcí, odkud museli být občané evakuováni a jejichž život byl zasažen bezpečnostními opatřeními, poskytneme celkem šest milionů korun,“ napsal k rozhodnutí ministerský předseda.

Zdeněk Hověžák (STAN), starosta Vlachovic, pod který Vrbětice spadají, dnes řekl, že zatím o rozhodnutí vlády nemá žádné informace. Neví tedy ani to, jakou formou lidé odškodnění obdrží. Že se nějakého dočkají, ale podle něj politici již dříve slíbili.

Přes 350 neřízených výbuchů

První výbuch zasáhl areál loni v říjnu a vyžádal si dva lidské životy. Následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Další sklad explodoval v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Exploze vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Při celkem pěti evakuacích muselo svá bydliště opustit asi 2000 lidí z okolí. Sanace areálu ve Vrběticích může trvat i několik let. Odvoz zbrojního materiálu bude dokončen do konce letošního roku. Poslední kamion s municí odjede ve středu, uvedlo dnes ministerstvo vnitro. Na místě při tom bude i premiér Sobotka.