Marihuana za volantem už nepůjde uhádat

marihuana, ilustrační foto

marihuana, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kdo řídí pod vlivem návykové látky, musí počítat s automatickým postihem. Zatímco dnes v přestupkovém řízení většina řidičů, kterým policie naměří v dechu stopy drog, končí bez pokuty a bez ztráty jediného bodu, v budoucnu přijdou podobně jako silně alkoholem opojení řidiči o sedm bodů a čeká je až padesátitisícová pokuta včetně zákazu řízení.

Počítá s tím novela silničního zákona, kterou do meziresortního řízení poslala poslanecká skupina v čele s Dagmar Navrátilovou (Lidem).

Nově by měl zákon počítat s tzv. analytickým principem. Pokud rozbor krve prokáže alespoň limitní hodnoty určitých látek, bude legislativa počítat s tím, že řidič byl „pod vlivem“, jak pro postih vyžaduje silniční zákon. Mezní hodnoty po konzultaci s toxikology stanoví nařízení vlády a mezi sledovanými návykovými látkami by se měla objevit marihuana (respektive v ní obsažená sloučenina THC), amfetamin, methamfetamin, MDMA (základ nejrůznějších „tanečních drog“), morfin, kokain a benzoylekgonin (metabolit kokainu). „Optimisticky počítáme s tím, že by novela mohla platit od půlky příštího roku,“ řekl Stanislav Huml (ČSSD), jeden z předkladatelů nové normy.

Bič na uživatele drog za volantem usnadní práci především při vyřizování přestupků. Dosud se totiž přistižený řidič může vymlouvat na to, že jak test z dechu, tak analýza odebrané moči a krve nejsou průkazné. Pokud chtějí správní orgány dokázat opak, musejí si nechat vypracovat hned dva znalecké posudky. První, toxikologický, určí správnost metody analýzy. Druhý, vypracovaný psychiatrem, pak stanoví souvislost mezi užitím drogy a jejím vlivem na organismus. V praxi ovšem takový postup nikdo nevolí, a tak je přestupek po roce obvykle promlčen.