Mezinárodní podniky ubraly na mzdách. Roste cena "ajťáků"

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vedoucí pracovníci a zaměstnanci v mezinárodních podnicích v Česku se musely v loňském roce spokojit s nárůstem mezd o 5,2 procenta. Dva roky předtím přitom jejich mzdy rostly minimálně o sedm procent. Vyplývá to z výsledků studie k odměňování, kterou vydala Česko-německá obchodní a průmyslová komora společně s poradenskou společností Kienbaum Management Consultants. To, co se nemění, je nedostatek odborných a vedoucích pracovníků. Nejcennější jsou pro firmy v Česku programátoři.

Nejlépe jsou odměňováni zaměstnanci a management podniků v energetickém a surovinovém průmyslu, následují zaměstnanci v pojišťovacím a bankovním sektoru. Velký vliv na výši platu má velikost firmy (zde platí pravidlo, čím větší firma, tím větší růst platů), a také místo podnikání dané firmy. Zatímco v Praze jsou mzdy ve srovnání s celorepublikovým průměrem o 30 procent vyšší (v roce 2010 to bylo 15 procent), v jižních Čechách jsou výdělky téměř 30 procent pod průměrem.

Přetrvávající nedostatek kvalifikovaných pracovníků je problémem pro 57 procent oslovených firem, které hodnotí dostupnost odborníků na trhu práce jako nedostatečnou. V podnicích nejvíce chybí kvalifikovaní dělníci.

Česko v tomto ohledu pokulhává za dalšími zeměmi střední a východní Evropy. Například v Maďarsku a Rusku hodnotí zhruba polovina oslovených podniků stav v této oblasti jako uspokojivý. V rámci průzkumu byla zpracována data zhruba 17 400 zaměstnanců z 63 podniků působících v různých odvětvích v Česku.

Cenné zboží na trhu práce: programátoři a testeři

Nedostatek specialistů, na který si stěžují firmy potvrzuje také fakt, že loni rostly v Česku mzdy specialistů napříč všemi sledovanými obory. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní personální agentury Robert Half. Nejvíce, o 10 až 15 procent si polepšili programátoři a testeři, jejichž mzdy se dostaly na předkrizovou úroveň roku 2008. Oblast IT se tak stala hlavním tahounem růstu mezd specialistů v Česku. „Zvyšování mezd specialistů, které jsme zaznamenali již od konce roku 2010, pokračovalo i v roce 2011. Růst mezd se nejčastěji týkal zkušených odborníků, a to zejména v IT, administrativě, logistice a u obchodních pozic v FMCG a specifických technických pozic. V loňském roce se také významně zvýšil zájem o uchazeče na pozice v oblasti lidských zdrojů,“ uvedl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half International pro Českou republiku.

V roce 2012 očekává na pracovním trhu specialistů větší stabilizaci. „Zaměstnavatelé budou pravděpodobně opatrnější při otevírání nových pozic. Nábory nových zaměstnanců budou probíhat zejména jako náhrady za stávající zaměstnance. V důsledku toho neočekáváme v průběhu roku 2012 výrazný nárůst mezd,“ dodal Křížek. Předpokládá se, že společnosti budou v roce 2012 ve větší míře využívat specializované agenturní zaměstnávání.

Mzdy v oblasti IT

Mzdy v ITMzdy v IT | Robert Half InternationalZdroj: Robert Half International