MF bude mezi evropskými bankéři zjišťovat zájem o dluhopisy

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Česká republika uspořádá sérii setkání s dluhopisovými investory v Evropě, jejímž cílem je zmapovat předběžný zájem o české státní dluhopisy. První takové setkání se podle dnešní informace Bloombergu uskuteční 13. února.

„Jedná se o standardní proceduru při zjišťování předběžného zájmu o české státní dluhopisy. Ministerstvo financí (MF) bude jednat se zástupci bank, kterým byl již v minulém roce udělen mandát na případnou zahraniční emisi,“ sdělil E15.cz tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Vybranými bankami, se kterými bude probíhat jednání jsou podle Bloombergu Barclays Capital, Česká spořitelna, Société Générale a UniCredit. Českou delegaci povede podle Jakoba náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Jan Gregor.

Vývoj výnosu českých státních dluhopisů v letech 2006 až 2011 (% p.a.)

Vývoj výnosu českých státních dluhopisů v letech 2006 až 2011 (% p.a.)Vývoj výnosu českých státních dluhopisů v letech 2006 až 2011 (% p.a.) | ThomsonReuters

Ministerstvo jedná v souladu se Strategií financování státního dluhu pro rok 2012. Finanční program MF na rok 2012 vychází podle této strategie z plánované hrubé výpůjční potřeby vlády ve výši 243,4 miliardy korun. Jeho stěžejní část chce ministerstvo realizovat na domácím trhu. Podíl financování na zahraničním trhu má podle strategie činit maximálně 30 procent plánované roční hrubé výpůjční potřeby.

V závislosti na vývoji tržních podmínek je záměrem ministerstva emitovat alespoň jednu veřejnou syndikovanou emisi na zahraničním trhu. Nutnou podmínkou pro takovou emisi je zejména zlepšení situace na trhu státních dluhopisů v eurozóně v průběhu roku 2012, píše se ve Strategii financování státního dluhu pro letošní rok.