MF: Dluhopisy fungují. V květnu na ně dosáhnou další instituce

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Podzimní test se státními dluhopisy se osvědčil a proto se při květnové emisi kromě novinky v podobě protiinflačního dluhopisu rozšíří u některých typů dluhopisů také okuh zájemců, kteří, si je budou moci pořídit. Šanci budou mít další právnické osoby včetně obcí.

„V podzimní pilotní emisi jsme si vyzkoušeli, že systém funguje a nyní jej můžeme rozvíjet. Proto nyní okruh zájemců rozšiřujeme o celou řadu neziskových subjektů, kterým nabídneme stejnou možnost investice, jakou mají velké finanční skupiny a od loňského podzimu i domácnosti,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Pilotní emisi spořicích státních dluhopisů si loni napodzim mohly pořídit pouze české nebo zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, odborové organizace, nadace nebo nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, registrované církve nebo náboženské společnosti.

Okruh možných upisovatelů bude rozšířen u třech typů dluhopisů, které byly v nabídce už na podzim (krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový a pětiletý reinvestiční).

Nově si tyto dluhopisy budou moci pořídit také:

- instituce vládního sektoru jako jsou veřejné výzkumné instituce a veřejné vysoké školy, kraje, města, obce či dobrovolné svazky obcí nebo zdravotní pojišťovny

- další instituce neziskového charakteru jako jsou stavovské komory, profesní organizace a také vybraná zájmová sdružení právnických osob

- další veřejnoprávní instituce (např. Česká televize, Český rozhlas nebo Česká tisková kancelář)

Nové protiinflační dluhopisy si naopak budou moci pořídit pouze fyzické osoby nebo občanská sdružení fyzických osob.