Migrantů do Česka přijde víc, myslí si Chovanec

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: e15/anna vackova

Ministr vnitra Milan Chovanec předpokládá, že vlna migrantů přicházejících do České republiky bude teprve kulminovat. V noci na úterý policie na nádraží v Břeclavi přes dvě stě uprchlíků.

Pokud by počet běženců stoupl na tisíce, požádal by ministr vnitra o pomoc armádu a vězeňskou službu. Do Srbska však odletěl v delegaci premiéra Bohuslava Sobotky i s nabídkou české pomoci při zvládání přílivu migrantů, mířících přes Balkán do střední a západní Evropy.

„Situaci musí vyřešit, a to dnes, primárně Maďarsko, Slovensko a Rakousko. Jsme připraveni spolupracovat,“ řekl Chovanec o zadržení uprchlíků v Břeclavi, kam vesměs dojeli ze Slovenska. Od slovenského kolegy Roberta Kaliňáka se dozvěděl, že od rána slovenští policisté vyklízejí od uprchlíků další vlaky a několik set migrantů z vlaků mířících do ČR na slovenském území zadrželi.

Slovensko to neudrží

„Vlna se zastavila na Slovensku, ale Slovensko to dlouhodobě neudrží,“ konstatoval ministr. „Ti lidé porušují zákon. Musíme je v současné době internovat na českém území, ale procedury velice zrychlíme,“ dodal na adresu zadržených migrantů.

Podle českého ministra některé výroky německých politiků, že nebudou vracet Syřany, působí jako „pozvánka“. Migranti se však nyní z Maďarska „sami zvedli“, dosud totiž není žádná dohoda o přímých vlacích do Německa, dodal s odvoláním na německého velvyslance.