Ministerstvo dopravy zveřejnilo na webu smlouvy a faktury

Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: ctk

Ministerstvo dopravy zveřejnilo na svých stránkách přehledy uzavřených smluv a uhrazených faktur ministerstva a jeho podřízených organizací. Po zveřejnění výše platů a odměn vedoucích pracovníků ministerstva jsou tak veřejnosti k dispozici další informace o hospodaření resortu.

„Zatím jsou k dispozici informace o letošním roku, ale v průběhu března zveřejníme smlouvy a faktury za čtyři roky zpátky. Věřím, že ostatní ministerstva udělají to samé a zveřejní nejenom současnost, ale i minulost,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Na webových stránkách ministerstva v záložce “Hospodaření resortu“ jsou nově k dispozici informace o veškerých uzavřených smlouvách a proplacených fakturách za leden 2015. Otevřená data budou aktualizována v pravidelných měsíčních intervalech. Postupně budou doplněny informace za roky 2010 až 2014.

V rámci transparentnosti a otevřenosti vůči veřejnosti zveřejnilo ministerstvo také tzv. rozklikávací rozpočet na rok 2015. V něm lidé naleznou souhrnné informace například o plánovaných výdajích na platy zaměstnanců, na nákup materiálů, ale také informaci o tom, kolik ministerstvo zaplatí za plyn či teplo.

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu dopisem vyzval ministerstva a centrální úřady, aby začaly ihned zveřejňovat všechny nově uzavřené smlouvy nad 50 tisíc korun a nečekaly na přijetí zákona o registru smluv. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve svým ministrům uložil, aby do konce března začali zveřejňovat všechny smlouvy. Mezi ně patří i ministerstvo dopravy.

Ministerstvo zdravotnictví smlouvy nad 50 tisíc zveřejňuje již 4 roky