Ministerstvo financí spustilo pátou emisi dluhopisů. Ta předchozí státu vynesla přes miliardu

Nový dluhopis Republika má svůj certifikát

Nový dluhopis Republika má svůj certifikát Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Ministryně financí Alena Schillerová představuje nové státní dluhopiy
Stát vydává nové dluhopisy, jmenují se Republika
3
Fotogalerie

Lidé si ve čtvrté emisi objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 1,24 miliardy korun. Počet objednávek činil 2051. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovalo ministerstvo financí. V předchozí emisi si lidé objednali státní dluhopisy za 5,4 miliardy korun, ministerstvo tehdy nabídlo nově tzv. protiinflační dluhopis. V pondělí ministerstvo zahájilo pátou emisi dluhopisů.

"Poslední kolo úpisu státních dluhopisů skončilo lehce pod očekáváním. To lze přičíst jak letní sezóně, tak i určitému vyčerpání původní poptávky. Pokud stát bude chtít takto získávat vyšší desítky miliard ročně, musí nabídku zatraktivnit pro střadatele nebo pro distributory," uvedl Radim Dohnal z portálu Capitalinked.

Dluhopisy jsou v rámci nové emise nadále vydávány v nominální hodnotě jedna koruna. Úřad nabízí investorům vedle tzv. reinvestičního a protiinflačního dluhopisu také fixní dluhopis s konstantní výší výnosu v každém roce. Dluhopisy, které mají splatnost šest let, budou vydány 2. ledna 2020.

V případě dluhopisu s fixním výnosem MF stanovilo každoroční výnos na 1,25 procenta, u předchozí emise to bylo 1,5 procenta. U tzv. protiinflačního dluhopisu je nadále jeho výnos stanoven podle vývoje spotřebitelských cen a navýšen o marži 0,5 procenta ročně. Minimální úrokovou sazbu tak MF garantuje na 0,5 procenta ročně, tedy stejně jako u předchozí emise. Tyto dva typy dluhopisu je možné pořídit jen pomocí elektronického přístupu.

Reinvestiční spořicí dluhopis bude možné koupit i ve vybraných pobočkách ČSOB. Bude mít stejně jako předchozí emise rostoucí roční výnosy. Průměrnou roční úrokovou sazbu MF stanovilo u nové emise na 1,42 procenta před zdaněním. V první emisi byl průměrný výnos u reinvestičního dluhopisu stanoven na 2,07 procenta před zdaněním, ve druhé na 1,99 procenta, ve třetí emisi 1,91 procenta a ve čtvrté 1,62 procenta před zdaněním.

Manažer poradenské společnosti ChytryHonza.cz Petr Kutáč upozornil, že výnosy u reinvestičního i fixního dluhopisu nepokryjí inflaci očekávanou za letošní rok. "Pokles zájmu můžeme přikládat nižšímu výnosu, nebo například ročnímu období jako je léto, kdy lidé nevěnují nákupu investičních instrumentů tolik času jako přes zbytek roku," uvedl.

V rámci předvánočního upisovacího období mohou zájemci o dárkové certifikáty Dluhopisu Republiky, kteří chtějí originálním způsobem obdarovat své blízké během blížících se vánočních svátků, navštívit pobočky Československé obchodní banky," uvedlo MF.

MF v pilotní fázi začalo dluhopisy pro občany prodávat loni 3. prosince, u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. V dosavadních čtyřech emisích si lidé nakoupili dluhopisy za 10,4 miliardy korun. Největší zájem byl o tzv. protiinflační dluhopis, kterého lidé nakoupili za pět miliard korun. Tento typ dluhopisu přitom MF nabídlo až v třetí emisi.

V jednotlivých upisovacích obdobích, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 korun. Maximální objem je stanoven na pět milionů korun pro jednotlivý typ Dluhopisu Republiky. Objem emisí není předem stanoven, určeno je pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.