Ministerstvo: Učitelům by příští rok mohl vzrůst plat o 411 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Sedmicka

Učitelé by si mohli příští rok polepšit průměrně o 411 korun. Celkem se má rozpočet školství navýšit o 2,3 miliardy, tedy 1,88 procenta, z toho více než 1,4 miliardy půjdou na platy. Výdaje na vysokých školách poklesnou o 0,15 procenta. Tvrdí to ministerstvo školství za předpokladu, že po volbách nová Sněmovna schválí současný návrh rozpočtu.

V roce 2011 byl průměrný plat pedagogů včetně vedoucích pracovníků škol 25 150 korun. Mladí učitelé bez praxe mají nástupní plat 20 tisíc hrubého.

„Navýšení finančních prostředků v oblasti regionálního školství reflektuje zvýšení počtu dětí, které vstupují do předškolního a nově zejména do základního vzdělávání, ale umožní také například více financovat podporu rovného přístupu ke vzdělávání, jako jsou například asistenti pedagoga. Za neméně důležité považuji také stabilizaci výdajů zejména na učebnice a učební pomůcky, což přispěje ke zlepšení vybavení škol a vytváří důležitý předpoklad pro zvyšování kvality vzdělávání,“ uvedl ministr školství Dalibor Štys.

Výdaje na vysoké školy mají klesnout, to je ale způsobeno tím, že tyto peníze budou převedeny do spolufinancovaných programů EU. Z nich pak mohou školy dále čerpat, jejich vklad v celkové výši 50 milionů korun jim vynese 283 milionů korun. Pokles se nedotkne provozních výdajů škol.

Výdaje na výzkum a vývoj se mají zvýšit o 754 milionů, což je růst o 7,7 procenta. Vzrostou také výdaje na podporu rozvoje výzkumných organizací, a to o 253 milionů, tedy 5,1 procenta proti letošku. Zhruba 95 procent těchto peněz je určeno vysokým školám, které vykazují nejrychlejší nárůst výzkumných výsledků.

Ministerstvo nyní připravuje podrobný rozpis rozpočtu, takzvaný kapitolní sešit. Ten poté předá k dalšímu projednání školskému výboru Sněmovny jako součást vládního návrhu zákona.

Návrh už podpořil senátor a odborník ČSSD na školství Marcel Chládek, který uvedl, že pokud by sociální demokracie uspěla ve volbách a byla vládní stranou, o navýšení peněz pro učitele by se zasazovala.