Ministerstvo životního prostředí nechce pustit delfíny přes hranice

delfinárium

delfinárium

Ministerstvo životního prostředí zakázalo dovoz tří delfínů skákavých z Ukrajiny do České republiky. Delfíni měli vystoupit na konci června v pražské „delfíní show“. Akci už od začátku provází řada protestů ze stran odborníků i politiků.

„Ministerstvo došlo k závěru, že delfíni jsou dováženi převážně za účelem komerčního využití, což je legislativou EU pro případ první generace odchované v zajetí zakázáno. Delfíni byli sice odchováni v zajetí, ale jejich rodiče pochází z volné přírody,“ uvedl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Negativní stanovisko vydala také Agentura pro ochranu přírody a krajiny ČR, a to z důvodu, že nemohla zaručit, že převoz nebude mít na delfíny škodlivý účinek. „Žadatel má nyní 15 dní na podání rozkladu, do té doby rozhodnutí není pravomocné,“ uvedl Vitík.

Proti pořádání akce před několika měsíci vystoupil jako první pražský magistrát, když nepronajal pořadateli, společnosti Československé cirkusy a varieté, pozemek v Karlíně. Společnost ale magistrát obešla a vyjednala si pronájem pozemku se soukromníky v Praze-Libuši, kde začali dělníci stavět šapitó. Start delfíní show pořadatelé pouze posunuli o měsíc a navíc dobu jejího konání prodloužili na čtvrt roku.

Stavba delfinária z 21. května: delfináriumdelfináriumZdroj Československé cirkusy a varieté

Stavba se ale záhy setkala záhy s odporem městské části. „Dnes se uskutečnila kontrolní prohlídka, zda práce ve stanu nepodléhají stavebnímu povolení. Byli tam zástupci stavebního odboru, odboru životního prostředí a dopravy, nezjistili nic. Provozovatel ale zatím bohužel nepředložil projektovou dokumentaci a tak nemůžeme říci, zda stavba bude nebo nebude legální,“ sdělil serveru E15.cz starosta městské části Jiří Koubek.

To podle něj není jediná překážka otevření cirkusu, jeho ředitel Artur Kaiser si prý dosud nezažádal o potřebná povolení, přestože otevřít plánuje za dvacet dní. „Pan Kaiser už od začátku května ví, že na bazén, zařízení na filtraci vody a přípojky potřebuje souhlas stavebního odboru. Vyřízení tohoto územního souhlasu trvá třicet dní,“ dodal Koubek.

Stavba delfinária z 19. května: DelfináriumDelfináriumZdroj Československé cirkusy a varieté

V současnosti podle fotografií, které má pořadatel na svých stránkách, střecha šapita stojí a stavba dál pokračuje, stejně jako prodej vstupenek.

Mluvčí České inspekce životního prostředí Simona Cigánková již dříve upozornila, že zákon zakazuje chovat kytovce v mobilních zařízeních. Pokud by pořadatelé i přes zákaz ministerstva zvířata dovezli, může nastat podle Cigánkové patová situace, protože zákon říká, že je třeba takto ohrožené zvíře zadržet a umístit do záchranného centra, což je v České republice těžko realizovatelné. Žádné tady totiž není k dispozici.

: