Ministr Fiala odvolal 14 manažerů, snižuje byrokracii

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: ctk/Lubos Pavlicek

Ministr školství Petr Fiala zrušil od srpna místa čtyř vrchních ředitelů a deseti ředitelů odborů. Audit totiž ukázal, že se jejich agendy v mnohém překrývaly. Ministerstvo tak také reaguje na předpokládané zavedení zákona o úřednících, sdělilo v tiskové zprávě. Naopak dva operační programy EU dostanou každý svého vlastního šéfa. Jedná se prý o největší organizační změnu na ministerstvu od roku 1989.

„Už při svém nástupu do funkce jsem řekl, že chci ministerstvu vrátit důvěru veřejnosti, učitelů a škol. Věřím, že současná organizační změna zlepší komunikaci mezi jednotlivými útvary a zefektivní systém práce celého úřadu,“ vysvětlil Fiala důvody personálního zemětřesení.

Zrušení manažerských míst ale neznamená automaticky snižování počtu úředníků. Ministrův první náměstek Jiří Nantl řekl, že odvolaným šéfům bude nabídnuta nemanažerská pozice. Stavy prý totiž ministerstvo snižovalo už v průběhu minulých let.

Fiala si svém nástupu do funkce v květnu tohoto roku zadal audit, který zjistil, že jednotlivé agendy se řeší na více útvarech ministerstva zároveň. Tak prý roste byrokracie a snižuje se odpovědnost úředníků za správu.

„O ministerstvu se dlouhou dobu hovořilo jako o instituci, která je spíš než jedním úřadem souborem několika malých ministerstev. Organizační změna přispěje k tomu, aby úředníci navzájem lépe a bez zbytečných bariér spolupracovali a poskytovali veřejnosti lepší službu. Nezbytnými navazujícími kroky jsou reforma personálního řízení úřadu a revize agend ministerstva,“ dodal Nantl, který byl reorganizací pověřen.

Nově se prý také budou všechny finanční operace provádět pod jedním útvarem spravujícím rozpočty, a nejrůznější vyúčtování si tak nebude dělat každý odbor sám. Zjednoduší o prý administrativu. Změnami tak ministerstvo reaguje na pravidla pro systemizaci v orgánech státní správy, která byla vládou přijata v červnu.

Fiala už krátce po převzetí funkce vyměnil šéfa komunikace a prvního náměstka, na vlastní žádost odešel ředitel kabinetu.