Ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný. Zeman ho jmenuje ve čtvrtek

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Prezident Miloš Zeman přijal v Lánech kandidáta na ministra zdravotnictví Jana Blatného. Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Jan Blatný.
2
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek v poledne náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Zeman s Blatným jednal v úterý. Schůzka na zámku v Lánech trvala asi hodinu. Po jejím skončení Blatný před novináře nepředstoupil. 

Čtvrteční ceremoniál se uskuteční v Masarykově pracovně na zámku v Lánech, zúčastní se ho premiér Andrej Babiš (ANO). 

Novým ministrem se stane lékař, který se specializuje na dětskou hematologii. Nyní je v brněnské fakultní nemocnici zdravotnickým náměstkem pro dětskou nemocnici.

Prymula musí v čele rezortu skončit po zveřejnění fotografií deníku Blesk, na kterých je zachycen, jak vychází v noci z uzavřené restaurace a bez roušky usedá do služebního auta. Setkal se v ní s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem.

Restaurace musejí být kvůli šíření koronaviru pro hosty mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek proto ministra vyzval k rezignaci. Prymula uvedl, že nařízení vlády neporušil a sám rezignovat odmítl. Předseda vlády pak navrhl Prymulovo odvolání.

Prymula byl ministrem jmenován 21. září. Ve funkci nahradil Adama Vojtěcha, který ve stejný den ráno oznámil rezignaci. Šéfem ministerstva zdravotnictví tak bude 39 dnů. Za zvládnutí jarní vlny koronaviru by mu měl Zeman ve středu večer udělit státní vyznamenání.

Babiš se s Blatným setkal už v pátek na úřadu vlády. Zemanovi následně v Lánech předal životopis kandidáta, jehož jméno do dnešního prezidentova jednání nechtěl komentovat. Nového ministra by do jeho úřadu chtěl uvést ve čtvrtek.