Mladí Češi budou moci pracovat v Izraeli jeden rok bez víza

Izrael

Izrael Zdroj: CC BY-ND 2.0: Ton Kuper; Flickr.com

Češi do 30 let budou moci až rok pracovat v Izraeli, aniž by k tomu potřebovali vízum. Uvolnění vízové povinnosti podepsal v Izraeli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jde o dohodu o pracovní dovolené, která ještě musí projít schválením v obou zemích. Dokument Zaorálek podepsal s náměstkyní ministra zahraničí Cipi Hotovelyovou.

Dohoda po svém vstupu v platnost umožní mladým Čechům a Izraelcům ve věku mezi 18 a 30 lety pobývat, cestovat a pracovat na území druhého státu bez víza po dobu jednoho roku. Podobnou smlouvu má Česko například s Kanadou nebo Novým Zélandem.

Pro cesty do Izraele nyní Češi nepotřebují vízum, pokud pobyt nepřesáhne tři měsíce a není výdělečné povahy. Pro všechny ostatní případy je vízum nutné.

Zaorálek je na Blízkém východě od soboty. Navštívil palestinské Pásmo Gazy a vystoupil na bezpečnostní konferenci v izraelské Herzliji, kde řekl, že Praha je připravena hostit izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

Zaorálek: Izrael výstavbou osad torpéduje mírový proces
Izrael torpéduje blízkovýchodní mírový proces výstavbou židovských osad na palestinském území, prohlásil ministr Lubomír Zaorálek. Česko podle něj nevidí jinou alternativu, než návrat Izraelců a Palestinců k jednacímu stolu a dohodu na dvoustátním řešení mírového procesu na Blízkém východě. Odmítá proto jakékoli jednostranné kroky, které vytvářejí překážky tomuto procesu.
A pokud dochází k pokračování osídlování oněch oblastí, které patří k palestinské autonomní správě a o kterých nebylo rozhodnuto, že by měly patřit k Izraeli, nebo je to dokonce často naopak, tak to je vlastně přímo torpédování toho procesu vytváření dvou samostatných států,“ uvedl Zaorálek.
Týká se to podle něj i výstavby ve východním Jeruzalémě, který Palestinci považují za budoucí hlavní město svého samostatného státu, Izraelci to ale odmítají. „Je to jedno z těch území, kde pokud výstavba takto pokračuje, tak tím se dává najevo, že my neuvažujeme, že bychom někdy vůbec Palestincům umožnili budovat samostatný stát. A to je to, co my kritizujeme, protože to zhoršuje tu atmosféru a posiluje to atmosféru nenávisti,“ poznamenal český ministr.
Ono těch věcí, bohužel, je víc, které se dějí a které nejsou dokladem zájmu o mírové řešení,“ dodal s tím, že izraelský záměr pokračovat ve výstavbě osad je tou nejviditelnější. „To si myslím, že jsou gesta, která jako kdyby dávají najevo něco takového, jako že mi vlastně dvoustátní řešení neuznáváme,“ doplnil Zaorálek.

Do zahraničí by odešlo za prací jen osm procent Čechů