MMF snížil výhled globálního růstu, pohoršilo i Česko

euro, MMF

euro, MMF Zdroj: profimedia.cz

Hrubý domácí produkt České republiky letos podle Mezinárodního měnového fondu klesne o jedno procento. V příštím roce by měla česká ekonomika podle MMF oživit a stoupnout o 0,8 procenta. Fond ale napřesrok počítá také s nárůstem nezaměstnanosti. Světová ekonomika podle MMF letos stoupne o 3,3 procenta, čímž odhad snížil o 0,2 procentního bodu. Nejvíc na globální hospodářství negativně působí krize v Evropě.

V příštím roce počítá MMF s globálním růstem 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta. Fond rovněž varoval před nebezpečím recese vyspělých ekonomik.

Letošní tempo růstu světové ekonomiky by podle prognózy MMF bylo nejpomalejší od roku 2009. V samotné eurozóně MMF očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 0,4 procenta místo dříve předpokládaných 0,3 procenta. V příštím roce by měla ekonomika eurozóny mírně oživit. Růst by měl ale činit pouze 0,2 procenta místo dříve předpokládaných 0,7 procenta.

MMF: Problémové země, požádejte o pomoc

MMF varuje, že krize eurozóny by se mohla ještě zhoršit, pokud političtí představitelé nepřijmou „nová bezprostřední opatření“. Vyzývá země, které to potřebují, aby požádaly o finanční pomoc. K vyřešení krize v eurozóně je podle fondu zapotřebí pokročit v zavádění projednávaných opatření, včetně bankovní a rozpočtové unie.

MMF rovněž přehodnotil svoje odhady ekonomického růstu Číny pro letošní a příští rok. Čínská ekonomika by měla podle MMF letos růst o 7,8 procenta místo původně odhadovaných osmi procent. V příštím roce by měl růst zrychlit na 8,2 procenta.

Čtěte také:

Záchranný fond ESM startuje, bude moci půjčit 500 miliard eur

Hlavní ekonom MMF: Svět se vymaní z dopadů krize až za deset let

Ve Spojených státech očekává MMF v příštím roce naopak mírné zpomalení růstu na 2,1 procenta z letošních 2,2 procenta. Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard nicméně upozornil na některé pozitivní trendy v americké ekonomice, například na oživení trhu s bydlením.

MMF očekává větší český propad než ministerstvo financí

Dnešní zpráva MMF není podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška překvapivá. „Stojí ale za povšimnutí, že se mírou zhoršení výhledu proti jarní zprávě řadí Česko do kategorie zemí jako Španělsko, Portugalsko Maďarsko a Řecko. Pro většinu ostatních evropských ekonomik byly uskutečněné revize HDP mírnější,“ upozornil.

Sobíšek se nicméně domnívá, že odhady růstu v Česku pro rok 2013 vytvářejí prostor pro překvapení směrem nahoru. „To ale jen za předpokladu, že země nenabere kurs k předčasným volbám, které by znamenaly další zvýšení podnikatelské nejistoty,“ uvedl.

Česká národní banka začátkem srpna předpověděla, že česká ekonomika letos klesne o 0,9 procenta a příští rok stoupne o 0,8 procenta. V předchozí prognóze banka počítala letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

Podle ministerstva financí by měl hrubý domácí produkt Česka letos klesnout o 0,5 procenta a příští rok stoupnout o procento.

Prognózy českého růstu jednotlivých institucí(v procentech)

2011 2012
MMF -1,0 0,8
ČNB -0,9 0,8
MF -0,5 1,0