Moravskoslezský kraj: Hejtmanem se stal rektor Ivo Vondrák

Nové vedení Moravskoslezského kraje

Nové vedení Moravskoslezského kraje Zdroj: ČTK

Ivo Vondrák (ANO)
Vondrák z ANO se vzepřel Babišovi: Co mu napsal v SMS?
Ivo Vondrák (ANO)
Nové vedení Moravskoslezského kraje
Nové vedení Moravskoslezského kraje
7
Fotogalerie

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje byl na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen sedmapadesátiletý rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava(VŠB-TUO) Ivo Vondrák (za ANO), který neměl protikandidáta. Hlasovalo pro něj 36 z 65 zastupitelů. Kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, která bude mít v pětašedesátiletém zastupitelstvu převahu 36 hlasů.

Sociální demokraté navrhli, aby volba nového vedení byla provedena tajným hlasováním. Na tomto postupu se ale zastupitelé nedohodli, a hlasování tak bylo veřejné. ČSSD oznámila, že s ohledem na skutečnost, že se plně neztotožňuje s personálním obsazením rady kraje, zdrží se při volbě nového vedení hlasování.

Když Vondrák přebíral hejtmanský řetěz, řekl, že podobný symbol funkce měl i na akademické půdě. "V mém životě se takový řetěz objevil několikrát. Dvakrát jako u děkana fakulty, dvakrát coby rektora univerzity. Musím říct, že jsem si vždy tohoto velmi vážil. Řetěz je symbolem, který má velkou váhu, váhu prestiže, řekl bych i váhu moci, ale především váhu zodpovědnosti," řekl po svém zvolení Vondrák. Dodal, že věří v týmovou práci, přesto, že v zastupitelstvu sedí zástupci různých stran s různými názory.

V jedenáctičlenné radě připadne vítěznému hnutí ANO šest míst, lidovcům tři a ODS v ní bude mít dva zástupce. Hejtman bude mít osm náměstků, tedy o jednoho více než dosud. Prvním náměstkem bude ředitel Charity ČR Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Za lidovce bude náměstkem rovněž Jiří Navrátil, místostarosta Mořkova na Novojičínsku.

Za ANO budou náměstky Jaroslav Kania, který je kvestorem Slezské univerzity v Opavě, dále místostarosta Krnova na Bruntálsku Jan Krkoška, lékař Martin Gebauer a podnikatelka ve stavebnictví a strojírenství Jarmila Uvírová. Za ODS bude náměstkem místostarosta Českého Těšína na Karvinsku Stanislav Folwarczny a místostarosta Klimkovic Jakub Unucka.

Dalšími členy rady pak budou podnikatelka v gastronomii Radomíra Vlčková (ANO) a starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL). Programové prohlášení by koalice chtěla připravit do konce letošního roku. V novém zastupitelstvu má ANO 22 mandátů, ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích má pak Koalice SPD a SPO a také ODS.

Ivo Vondrák je rektorem přes šest let

Datum a místo narození: 15. dubna 1959 v Ostravě

Vzdělání: vystudoval ostravskou VŠB-TO, v roce 1998 byl jmenován profesorem v oboru inženýrská informatika.

Současná funkce: rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (od února 2010).

Praxe: v roce 1989 nastoupil na katedru robotiky VŠB-TU. V letech 1990 až 2002 byl zakladatelem a vedoucím katedry informatiky na VŠB-TU. Deset let působil jako hostující profesor v Rakousku, pracoval ve výzkumných laboratořích v Texas Instruments v USA a také působil na katedře matematické informatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 2003 se stal děkanem Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU. V říjnu 2009 ho akademický senát VŠB-TU zvolil novým rektorem školy, funkce se ujal v únoru 2010.

Členství v politických stranách: bezpartijní

Rodina: je ženatý

Ostatní:

- V nedávných krajských volbách byl lídrem vítězné kandidátky hnutí ANO v Moravskoslezském kraji. Zástupci ANO, KDU-ČSL a ODS podepsali koaliční smlouvu 17. října.

- Vondrák následně požádal o odvolání z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, kabinet mu vyhověl. Avizoval také, že po zvolení hejtmanem opustí i místo rektora. Je proti kumulaci funkcí i platů.

- Jeho hlavní pedagogická činnost spočívá ve výuce předmětů z oblasti softwarového inženýrství, školení doktorandů a vedení diplomových prací. Je hlavním řešitelem řady vědeckých projektů.

- V roce 2007 připravil a realizoval koncept bezmála dvoumiliardové investice Národního superpočítačového centra IT4Innovations.

- Je autorem řady didaktických publikací a více než 130 článků v odborných časopisech a dalších textů ve sbornících mezinárodních a domácích konferencí.

- V roce 2005 získal čestný titul Manažer odvětví v oblasti vzdělávání. V roce 2007 byl nominován na Osobnost roku české informatiky a telekomunikací.

- Je členem vědeckých rad několika univerzit.

- K jeho koníčkům patří sport (tenis), rocková hudba, četba, technologie a pes Oswald.