Ústecký kraj zůstane rudý, komunisté a socialisté vyšachovali vítězné hnutí ANO

Oldřich Bubeníček

Oldřich Bubeníček Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman (vlevo) zahájil 2. února návštěvu Ústeckého kraje. Na snímku ho před budovou krajského úřadu v Ústí nad Labem vítá hejtman Oldřich Bubeníček.
Oldřich Bubeníček
Propad těžby.České těžařské firmypočítají v následujícíchdvou letech zhrubas desetiprocentnímpoklesem těžby hnědéhouhlí. Za dva roky byna trhu mohlo chybět4,5 milionu tun uhlí.Mostecký Czech Coal máproblémy s těžebnímilimity, Sokolovské uhelnézase ložiska fyzickydocházejí. Snižovatprodukci neplánují jenSeveročeské doly, kterémají využitelné zásobydo roku 2040.
Severočeské doly ze skupiny ČEZ získaly během loňska většinový podíl na trhu s hnědým uhlím. Vytěžily ho přes 25 milionů tun.
Ústecký kraj
11
Fotogalerie

Komunisté uzavřou v Ústeckém kraji koalici s ČSSD a SPD-SPO. Dnes o tom rozhodl krajský výbor strany. Hejtmanem by měl zůstat po další čtyři roky komunista Oldřich Bubeníček. Vítěz krajských voleb, hnutí ANO, skončí v opozici. Koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů.

Komunistické straně, která v posledních čtyřech letech v Ústeckém kraji vládne, nabídlo povolení spolupráci jak hnutí ANO, tak sociální demokraté společně s koalicí SPD-SPO. Krajský výbor strany dal přednost koalici, která bude mít křehkou většinu.

"Jednak to byla (od ČSSD a SPD-SPO) dlouhodobá stejná nabídka, nabídky (od ANO) se měnily, druhý takový moment byl, že více známe budoucí kolegy zastupitele z této strany. Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou pro nás většinou neznámé osobnosti. A samozřejmě jsme nemohli opomenout neustálou kritiku špatné práce od lídra hnutí ANO," řekl Bubeníček.

Volby do zastupitelstva 2020: Ústecký kraj >>>

Hnutí ANO dalo podle krajského předsedy Jana Richtera komunistům ještě na poslední chvíli stejnou nabídku jako ostatní dvě strany, tedy šest míst v krajské radě s tím, že ANO by si nechalo pět míst. Uzavření trojkoalice Richtera ale nepřekvapilo. "Byli jsme do této pozice pasováni záhy. Věděl jsem, že se řítíme do opozice. Nemám s tím problém. Naopak, oni budou muset vysvětlovat a je to stáhne ke dnu. Nás ne," řekl. Vítěz voleb podle něj navrhne na ustavujícím zastupitelstvu i svého kandidáta na hejtmana.

Podle informací ČTK bude mít KSČM v jedenáctičlenné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD - SPO jednoho.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Dvojkoalice ANO a KSČM by měla pohodlnou většinu 33 hlasů. Těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů by ale mohla mít i trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO. Ústeckému kraji dosud vládli komunisté s ČSSD.