Musíme být srozumitelní a uvěřitelní, říká nový šéf lidovců Výborný

Marek Výborný

Marek Výborný Zdroj: ČTK

Marek Výborný
Marek Výborný
3
Fotogalerie

Hlavním úkolem nového šefa KDU-ČSL Marka Výborného je, aby strana přestala stagnovat a její preference se nepohybovaly kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Strana je podle něj lídrem konzervativní a proevropské politické scény v Česku.

Nechcete, aby se lidovci spojovali například s ODS, TOP 09 nebo Starosty a nezávislými. Opravdu si spolupráci nedovedete představit? 

Dokážu si představit ledacos, o spolupráci můžeme jednat. To je samozřejmě legitimní. Říkám ale, že dokud budu předsedou, zůstaneme suverénní, silnou a sebevědomou KDU-ČSL. V projevech politiků z jiných stran, které zazněly na našem sjezdu, byly náznaky jakési integrace, spojování. To skutečně vůbec nepřichází v úvahu. 

Před květnovým hlasováním o Evropském parlamentu jste ale uzavřeli svazek s některými menšími subjekty… 

Do těchto voleb jdeme s podporou Evropských demokratů – SNK nebo Koruny České. Jsem politik, který umí naslouchat. Jsem připraven bavit se i s dalšími stranami. Pro nás je důležité, že jsme lídrem konzervativní, proevropské, středopravicové scény v České republice. A chceme jím zůstat. 

Co společné kandidátky v krajských volbách v příštím roce? 

To nevylučuji. Ale odmítám spojování naší strany s některými jinými uskupeními. 

Řekl jste, že v příští vládě hodláte obsadit křesla ministrů práce a sociálních věcí a také školství. Byla by podle vás možná další spolupráce s ANO, s nímž jste byli u moci v minulém volebním období? 

Takové věci se řeší den po volbách. 

Čekal jste, že souboj o předsedu strany vyhrajete s převahou nad Marianem Jurečkou? 

Byla to soutěž, nikoliv souboj. Vážím si toho, že KDU-ČSL mohla na naší politické scéně ukázat něco, co není běžné. Tedy že se nosí i férovost, slušnost a poctivost. 

Na co chcete klást důraz v programové oblasti? 

Je před námi mnoho úkolů. KDU-ČSL v tuto chvíli skutečně stagnuje. Budeme přicházet s tématy, která se dotýkají občanů. V oblasti podpory rodin s dětmi například navrhujeme daňové bonusy. Vláda má část těchto našich priorit ve svém programu, takže věřím, že je nezamítne. Budeme podporovat vzdělání, pustíme se do oddlužení lidí. Musíme být srozumitelní a uvěřitelní. 

Chystáte změny ve fungování strany? 

Musíme dát více prostoru nadějným komunálním politikům. A také se některá naše vyjádření nesmí lišit jako den a noc. To musíme zcela určitě změnit. A budu důsledně dbát na to, abychom v Poslanecké sněmovně fungovali jako jeden tým.

Tragédie u šéfa lidovců: Výborný přišel o ženu, tři děti o mámu. Jak zemřela? >>>