Mzdám dochází dech. Medián již zaznamenal pokles

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o pět procent na 34 077 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 1,4 procenta, což je nejméně od konce roku 2013, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Koronavirová krize se přitom na číslech za první tři měsíce roku 2020 projevila podle statistiků jen minimálně.

Oproti poslednímu kvartálu roku 2019 průměrná mzda po sezónním očištění rostla o 1,1 procenta. „Mzdová dynamika, která v průběhu posledních dvou let dosahovala vysoké úrovně, již citelně zpomaluje. Vzhledem k probíhajícímu ekonomickému útlumu způsobenému pandemií předpokládáme, že ji hned v nadcházejícím čtvrtletí čeká výrazný pokles," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Medián mezd, tedy střední hodnota mezd, vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 29 333 korun. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy byla nad hranicí 30 tisíc korun, ale již zaznamenala pokles. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Osmdesát procent zaměstnanců tak pobíralo podle ČSÚ mzdu mezi 15 761 korunami a 53 850 korunami.

Podle statistiků protikoronavirová opatření ukazatele pracovního trhu v prvních třech měsících roku ještě moc nepoznamenala, s výjimkou počtu odpracovaných hodin. „Dopady nastupující koronavirové krize se projevily výrazně pouze v průměrném počtu skutečně odpracovaných hodin za březen, kdy meziročně došlo k jejich snížení o deset procent,“ uvedli statistici. Jako viníka slabého růstu mezd vnímají vyšší inflaci, která v prvním čtvrtletí dosáhla 3,6 procenta, tedy o 0,8 procentního bodu více než byla loňská hodnota a o 1,5 bodu než předloňská.