Na černé listině neplatičů DPH už je tisíc firem, často mají stejné adresy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Počet nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty ke konci minulého týdne dosáhl už jedné tisícovky. Přes polovinu nespolehlivých firem v registru plátců DPH, který funguje přes dva roky, je z Prahy a Brna. Hříšníci z těchto měst navíc často sídlí na stejné adrese.

Víc než 30 nespolehlivých plátců z Brna podle zjištění společnosti CRIF - Czech Credit Bureau sídlí na adrese Náměstí Svobody 93/22. Další oblíbenou brněnskou adresou je pak Botanická 606/24. V Praze je pak často využívána adresa Jaurisova 514/4 a Holečkova 789/49, kde má své sídlo vždy po devíti nespolehlivých plátcích DPH.

Dále je to pražská ulice Osadní 869/32, kde sídlí dohromady sedm těchto firem. Celkem osm procent společností sídlilo v Hradci Králové, celkem 17 pak na jedné adrese - Akademika Heyrovského 1178.

Dům na brněnském Náměstí svobody, kde sídlí nejvíc neplatičů:

Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Za nespolehlivou je považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň aspoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Od loňského října může být za nespolehlivého plátce DPH označena i společnost, která je účelově nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Od letošního ledna přibylo další zpřísnění, které postihne zejména společnosti sídlící právě na virtuálních adresách.

Ze zjištění CRIF dále vyplývá, že čtyři pětiny firem jsou společnosti s ručením omezeným. Téměř 90 procent nespolehlivých plátců má jen jednoho vlastníka a jednoho statutárního zástupce, z toho v 70 procentech případů jde o jednu a tutéž osobu.

Více než polovina nespolehlivých plátců podle CRIF nezveřejňuje své závěrky a čtvrtina nezveřejnila svůj účet v registru plátců DPH. Dvacet firem má dluhy vůči zdravotním pojišťovnám a 86 firem má exekuci. Celkem 79 firem je nebo bylo v insolvenčním řízení.