Nagyové jsme pomáhali i v domácnosti, řekla soudu svědkyně z Úřadu vlády

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: ctk

Dalšími výslechy pokračuje Obvodní soud pro Prahu 1 v kauze někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, a údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Pracovnice Úřadu vlády Alena Hegerová soudu řekla, že byla na jaře 2013 sledována, přičemž akci údajně zařídila Nagyová. Na rozdíl od předchozích jednání je dnešní veřejné. Na programu je výslech dalších lidí z Úřadu vlády. Vypovídat měla i exmanželka bývalého premiéra Petra Nečase Radka, která ale nedorazila.

Hegerová, která měla na Úřadu vlády na starost hrzánský palác, prý tušila, že byla na jaře 2013 sledována. Nakonec si ji pozvala tehdy Nagyová do kanceláře na schůzku, kde jí ukázala fotky ze sledovačky. „Jsem focená, jak jedu z práce, pohybuji se ve svém domě,“ uvedla. Sledování prý nařídila Nagyová a týkalo se také Hegerové přítele, řidiče úřadu Jiřího Pertla.

Důvodem prý bylo podezření, že Hegerová zneužívá služební auto. Pracovnice úřadu to odmítla, protože prý vozidlem jezdila s vědomím Nagyové. Tehdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul Hegerové a Pertlovi údajně naznačil, že „na úřadu taky nemusí pracovat.“ Dvojici prý sledovala soukromá agentura a Hegerové bylo údajně řečeno, že akce stála 100 tisíc korun.

Nagyové se pomáhalo i v domácnosti

Hegerová také popisovala, jak fungovalo vedení úřadu. Měla prý sice svého přímého nadřízeného, ve skutečnosti ji ale úkolovala Nagyová. „Pokyny dávala paní ředitelka a nikdo si nedovolil říct, že to tak nebude,“ dodala. Pomáhalo se jí prý i v její domácnosti.

Nagyová se podle ní také nepěkně vyjadřovala k tehdejší manželce premiéra Radce Nečasové. „Nenávist tam byla. Ty výrazy bych ani nechtěla tady prezentovat, byla to i vulgární slova. Ta paní jí určitě ležela v žaludku z nějaké důvodu. Pana bývalého premiéra chtěla dostat k sobě jako žena a udělala by pro to cokoliv, což se jí i povedlo,“ dodala Hegerová.

Nagyová měla podle svého advokáta Eduarda Bruny obavu o své bezpečí, protože se jí Hegerová s Pertlem svěřili, že jim někdo vyhrožuje. „Byla to její reakce, že mu (Pertlovi) řekla, že se cítí ohrožena, a z toho vyplynuly všechny ty okolnosti,“ dodal obhájce. Hegerová měla údajně problémy se svým bývalým partnerem, který jí vyhrožoval poté, když se dala dohromady s Pertlem. Nagyová jí radila, ať vše ohlásí policii.

Nečasová se jednání neúčastní

Nynější manželka Nečase se jednání neúčastní, omluvila se prostřednictvím advokáta a soud pokračuje v její nepřítomnosti. K soudu dorazili zbylí obžalovaní - dva exšéfové VZ Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici obžalovaných hrozí až pět let vězení.

Hlavní líčení začalo loni v listopadu a pokračovalo letos v lednu. Soudkyně Helena Králová zatím vyslechla obžalované a první svědky. Hlavní líčení bylo dosud neveřejné, protože se probíraly informace v režimu utajení týkající se mimo jiné pracovních postupů tajné služby.

Obžaloba se týká údajného sledování, které podle vyšetřovatelů zařídila v roce 2012 Nagyová. Údajně zneužila rozvědku ke sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase Radky. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a s Nagyovou se oženil. Nagyová podle státního zástupce pak ještě na jaře 2013 nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády.

Obžalovaní vinu již dříve odmítli. Například Kovanda tvrdí, že se nejednalo o sledování, ale akce byla tzv. kontrasledováním. Prověřoval se prý pohyb podezřelých lidí kolem Radky Nečasové. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst“.