Náhod u vydání Nikulina je moc, říká Mynář. Pelikán prý zařadil právní systém na úroveň Bangladéše

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář Zdroj: Anna Vackova

Vratislav Mynář (50)
Vratislav Mynář sklízí plody své práce?
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
Paul Ryan při návštěvě Česka: S Vondráčkem ve Sněmovně
7
Fotogalerie

Ostrý nesouhlas s rozhodnutím ministerstva spravedlnosti vydat údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států vyjádřil v rozhovoru se serverem E15 hradní kancléř Vratislav Mynář. On sám se osobně kvůli případu v únoru osobně setkal s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Šéf resortu už dříve uvedl, že ho prezident Miloš Zeman požádal o vydání Nikulina do Ruska.

Co říkáte na rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států?

Z informací vyplouvajících na povrch to vypadá, že to bylo od pana ministra minimálně nezákonné. Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina (podle něj brání vydání azylové řízení – pozn. red.), v tom případě ministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky.

To znamená, že souhlasíte s názorem právníka pana Nikulina?

Kdokoliv v České republice má mít právo využít veškeré právní možnosti. Podle mých informací byla podána kasační stížnost, která má ze zákona na rozhodnutí odkladný účinek. Ta na Nejvyšším správním soudu nebyla rozhodnuta. To rozhodnutí pan ministr nemohl udělat, pokud nechtěl porušit zákon.

Je možné to ještě zvrátit?

Myslím, že Nikulina už nikdy nikdo nevydá. Prověřit zákonnost postupu pana ministra by ale jistě bylo pro veřejnost důležité. Kdo jiný by měl více ctít zákon než ministr spravedlnosti.

Pana ministra jste ve věci vydání v únoru navštívil. Jaké argumenty jste dával panu ministrovi proto, aby pan Nikulin byl vydán spíše do Ruska než do Spojených států?

To je omyl, já jsem navštívil pana ministra, když nám přišel dopis na Hrad od maminky pana Nikulina. Pouze jsem tento dopis předal. Jsem dalek toho, abych mu nějakým způsobem radil.

Informovalo vás o rozhodnutí o vydání ministerstvo spravedlnosti dopředu, nebo jste se to dozvěděl dnes z médií?

Z médií.

Jaké motivy vidíte za rozhodnutím pana ministra?

Nechci spekulovat. Jestli je pravdou, že speciální letadlo pro odvoz pana Nikulina přistálo v sobotu a rozhodnutí Ústavního soudu přišlo v úterý, zavání to tím, že to všechno bylo připraveno a plánováno. Nechci nikoho nařknout, ale nevím, jestli potom opravdu můžeme mluvit o právu. Co k tomu pana ministra vedlo, to jsou otázky na pana ministra a na vládu. 

Takže to mělo být plánované ze strany vlády?

Na mě je těch náhod nějak moc. Přijede třetí nejvýznamnější politik Spojených států amerických, je tady letadlo na převoz vězňů, Ústavní soud rozhodne v úterý a rozhodnutí pana ministra a celá ta akce proběhne v nočních hodinách.

Takže vidíte souvislost s návštěvou předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v Česku?

Nabízí se to. Ale nechci zavdávat spekulacím.

Bude Kancelář prezidenta republiky v této záležitosti podnikat nějaké další kroky?

Kancelář prezidenta republiky v tom nikdy kroky nepodnikala a nikdy je podnikat nebude. Ale mě jako občana Vratislava Mynáře by zajímalo, jak to všechno bylo.

Bude občan Vratislav Mynář v tomto ohledu podnikat nějaké další kroky?

Určitě ne.