Langer: Babiš jde po šéfovi GIBS účelově, zlu ale otevřel dveře už Sobotka

Ivan Langer

Ivan Langer Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ivan Langer
Andrej Babiš
Pavel Zeman
4
Fotogalerie

Andrej Babiš (ANO) stupňuje tlak na ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína, zahájil s ním kázeňské řízení. Kritiku si ale za své kroky nezaslouží jen premiér v demisi, nýbrž také státní zastupitelství. V rozhovoru pro E15.cz to tvrdí Ivan Langer, který působil jako ministr vnitra (ODS) v letech 2006 až 2009. "Znovu nerespektují dělbu moci ve státě, státní zastupitelství není nadřízeno GIBS," říká Langer.

Považujete Babišovu argumentaci obhajující snahu odvolat Murína z čela GIBS za oprávněnou? Prý se zpronevěřil instituci, zákonu, služebnímu slibu a kázni.

Jde o ryze účelový krok, jehož cílem je zastrašení všech policistů v Česku, aby se vyhýbali čmuchání kolem společnosti Agrofert. Nebo na ně GIBS zaklekne a spálí je. Argumenty Andreje Babiše považuji za obskurní, nepřijatelné. Zákony jsou pro něj jen dostatečně gumovým obuškem na to, aby si je ohýbal dle vlastních představ, a dostatečně tvrdým na to, aby jím mlátil kohokoliv se mu zlíbí.

Již pro mne také není šokující postup a přístup státního zastupitelství. Prokázali, že znovu nerespektují dělbu moci ve státě. Státní zastupitelství není nadřízeno GIBS. Jsou to dvě složky výkonné moci, mají rovnocenné postavení.

Jenže v okamžiku, kdy státní zastupitelství chce hodnotit GIBS, z absurdní logiky věci vyplývá, že by měl mít možnost i GIBS hodnotit fungování státního zastupitelství.

Tímto přístupem nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jenom dokončuje třetí třetinu státního převratu a dokazuje, že se stáváme prokurátorskou republikou.

Prokurátorskou? 

Postup Pavla Zemana je pro mne šokující. Připomeňme si „bombastický“ státní převrat v roce 2013, kterého jsme byli svědky ze strany Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Po pěti letech nemáme žádné výsledky. Pak je tu „slavná“ kauza Vidkun, ke které došlo před třemi lety – pokus o likvidaci policejního prezidenta a likvidace tehdejšího ředitele GIBS Ivana Bílka.

Po tom všem, čeho jsme byli svědky, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman připustí, aby bylo Vrchní státní zastupitelství znovu v roli nejvyššího kádrováka v oblasti bezpečnostních sborů. Pokud připustíme, že je zastupitelství nadřízené GIBS, pak děláme z této země definitivně prokurátorský stát. Tento obludný vrchnostenský princip je potřeba kategoricky odmítnout.

Do jaké míry tedy souhlasíte s expremiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), podle kterého se Babiš dopouští diskreditační kampaně vůči Murínovi? Ta má údajně zakrýt snahu vlády získat kontrolu nad bezpečnostními složkami.

Částečně. Když zlu jednou ustoupíš, vrátí se posílené o tvoji slabost. Byl to právě Bohuslav Sobotka, který kdysi přijal hru olomouckých prokurátorů a na základě jednostranného tvrzení – formulované vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem – vyvinul politický tlak na odstoupení tehdejšího ředitele GIBS Ivana Bílka. Po dvou letech se přitom už nikdo neptá nejvyššího či vrchního státního zástupce v Olomouci, kde jsou takzvané důkazy, které byly použity k někdejší likvidaci ředitele GIBS.

Pokud k tomu nyní dochází znovu, měl by se Bohuslav Sobotka podívat sám do zrcadla a ptát se, proč se kdysi takto zachoval. Hra je to stejná. Když prokurátoři kdysi zjistili, že ji mohou hrát, proč by nemohli znovu. Když tehdy zlikvidovali hlavu GIBS, proč by se o to neměli pokoušet opět. Sobotka otevřel dveře tomuto zlu, nemůže se divit, že znovu přichází.

„GIBS je produkt pana Langera. Vzpomeňte si na politickou krizi 2010. Výsledkem bylo, že Věci veřejné mají vnitro a ODS si vytvořila GIBS,“ prohlásil Babiš v kontextu kritiky GIBS.

Tvrzení Andreje Babiše není možné brát vážně. Zákon o generální inspekci schválila vláda již v roce 2008, teprve následná vláda v roce 2010 zákon znovu projednala a schválila.

Koncepce GIBS byla postavena na tom, aby existoval na ministru vnitra, spravedlnosti a financí nezávislý kontrolní orgán, bezpečnostní sbor, který se bude zabývat případnou nezákonnou či trestnou činností příslušníků policie, celní správy či vězeňské služby. Babišovi je cokoliv nezávislé odporné. Proto dělá vše, aby to zlikvidoval.

A je GIBS skutečně nezávislá?

Ze zákona je to nezávislá organizace. Nicméně přístup státního zastupitelství prokazuje, že nejen Andrej Babiš, ale i státní zástupci se domnívají, že je to jim podřízená instituce, která je musí poslouchat a oni jsou oprávněni ji hodnotit. To je diplomaticky řečeno hluboký omyl.

Je pro mne nepředstavitelné, že Andrej Babiš, který je v tak fatálním střetu zájmů a který je trestně stíhaný, takto přistupuje ke GIBS.