Diplomatická přetahovaná je u konce. Česko vydalo hackera Nikulina do USA

Ruský hacker Jevgenij Nikulin.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin. Zdroj: twitter

Ruský hacker Jevgenij Nikulin.
2
Fotogalerie

Česko vydalo údajného ruského hackera Nikulina do USA. Odletěl v noci. Informovaly o tom Respekt a Radiožurnál. O Nikulinovo vydání žádalo i Rusko. Z Prahy do Washingtonu krátce po půlnoci odletěl letoun ministerstva spravedlnosti USA, který se podle leteckých webů používá k transportu vězňů. Informaci následně potvrdilo ministerstvo spravedlnosti.

„Ministerstvo spravedlnosti potvrzuje vydání ruského občana J. Nikulina do USA. K realizaci došlo v noci,“ uvedla na twitteru tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán doposud na otázky E15 ohledně Nikulinova vydání doposud nereagoval, stejně jako kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. Ten u ministra osobně lobboval za vydání Nikulina do Ruska. Pelikána kvůli tomu navštívil i prezident Miloš Zeman.

K vydání se na twitteru vyjádřil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu,“ napsal Ovčáček.

Ruské velvyslanectví v Praze vyslovilo politování nad tím, že se Česko rozhodlo vydat Nikulina do USA. Dodalo, že o tomto kroku nebylo informováno. Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov označil předání Nikulina do USA za zklamání pro Rusko. "Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu," řekl Kolmakov.

Americká ambasáda v Praze naopak rozhodnutí ocenila. Washington si zároveň pochvaluje dlouhodobou kooperaci s Českou republikou v otázkách spravedlnosti. „Tuto spolupráci posiluje sdílený princip vlády práva a byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli ochrany našich národů před zločinem,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

Podle Nikulinova advokáta Martina Sadílka je rozhodnutí Pelikána o vydání na hraně zákonnosti. Mohl ještě podat opravné prostředky. Ministrův postup chce prověřit.

Vydání Nikulina podle Sadílka brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v Česku. V březnu pražský městský soud potvrdil, že Rus na azyl nárok nemá, Nikulin ale proti rozhodnutí podal podle Sadílka kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

"Minulé úterý bylo panu Nikulinovi doručeno rozhodnutí městského soudu o zamítnutí žádosti o azyl a on téhož dne podal k NSS kasační stížnost. A ta by měla mít ze zákona odkladný účinek," upozornil Sadílek. Pelikán by podle něj v tuto chvíli neměl mít možnost a právo Nikulina vydat.

Pelikán na začátku března řekl, že v případu Nikulin bude rozhodovat i podle váhy trestných činů. „Zvážím zejména závažnost těch daných trestných činů a to, zda ty země aktivně žádaly o něj, nebo zda si vzpomněly až později, a tak dále,“ uvedl ministr.

Ústavní soud v týdnu odmítl stížnost údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina jako zjevně neopodstatněnou. Odůvodnění zveřejní v úterý. V polovině března Ústavní soud odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Nikulinova vydání do USA i Ruska. Odklad měl trvat, dokud ústavní soudci nerozhodnou o Nikulinově stížnosti. O několik dní později pak pražský městský soud potvrdil, že Rus nemá nárok na humanitární azyl v České republice.

O Nikulinovi mluvil tento týden se svými českými kolegy šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je na návštěvě v Česku. Uvedl, že Washington nechce nic jiného než dodržení zákonů. Odmítl ale, že by se pokoušel vyvíjet nátlak na české představitele.

Konečné rozhodnutí o vydání bylo na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který v únoru řekl, že prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA.

„Oceňuji, že ministr Robert Pelikán nepodlehl nemístnému tlaku prezidenta Zemana, kancléře Mynáře a dalších lidí z Hradu, aby byl Nikulin vydán do Ruska, a rozhodl o vydání tohoto hackera do země, vůči které se dopustil trestné činnosti,“ uvedl na twitteru někdejší ministr spravedlnosti a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Nikulin byl od zadržení ve vazbě na Pankráci. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016.

Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Z Prahy v pátek v 0:06 odletělo do Manassasu nedaleko Washingtonu letadlo typu Gulfstream V, kde přistálo v 9:05 středoevropského času. Spotteři, kteří se věnují sledování leteckých tras, na twitteru spekulovali o důvodu cesty stroje do Prahy, mimo jiné zmínili i možnost vyzvednutí ruského hackera.