Námluvy ANO s ČSSD začínají. Ve hře je trojkoalice

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Andrej Babiš v zajetí novinářů
Lídr jihomoravské kandidátky Ano Martin Stropnický
Babišovo Ano získalo 18,7 procenta hlasů, předseda strany má důvod k oslavě
Předseda Ano 2011 Andrej Babiš
Manželka Andreje Babiše Monika
12
Fotogalerie
Program hnutí ANO se s programem ČSSD shodne v 61 procentech, což nabízí prostor pro racionální jednání. V diskusním pořadu televize Prima to řekl zvolený poslanec Martin Stropnický (ANO). Prakticky tím zahájil povolební vyjednávání. ANO skončilo ve sněmovních volbách druhé se ziskem 18,65 procenta hlasů za ČSSD. Podle Stropnického se nabízí spolupráce ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Zda by šlo o koalici nebo podporu menšinové sociálnědemokratické vlády, není však podle Stropnického zatím jasné.

Naopak místopředseda ČSSD Michal Hašek by upřednostňoval čistou vládní koalici s ANO a KDU-ČSL. Podle něj by se měly společně přihlásit k odpovědnosti. Pokud by se na tomto projektu nedohodly, měly by jednat o podpoře menšinové vlády ČSSD, uvedl Hašek v Otázkách Václava Moravce.

Také místopředseda ODS Jiří Pospíšil podle svých slov pokládá uvedenou středolevou trojkoalici za jediné reálné řešení.

ANO: Výsledek nás nutí jednat

„Jsme připraveni jednat. Volební výsledek nás vede k povinnosti jednat,“ řekl Stropnický. Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše se podle něj nyní nechystá být v „čisté opozici ve smyslu žádného vztahu k vládě“.

Volební štáb hnutí ANO

Podle Stropnického by to nebylo státotvorné gesto. Nová strana by ale mohla být v opozici, v níž by tolerovala vládu sociální demokracie. „Když máte skoro 19 procent, jste v jiné situaci, než když jich máte 12 nebo šest,“ zdůvodnil Stropnický.

S ANO chce jednat vítězná sociální demokracie, které dali voliči 20,45 procenta hlasů. Předseda Bohuslav Sobotka v debatě řekl, že levice nemá v nové Sněmovně většinu, a proto chce strana hledat řešení právě v sestavení středolevé vlády.

ČSSD původně chtěla menšinovou vládu za podpory KSČM, strany ale nemají ve Sněmovně většinu. Podle Sobotky by ČSSD s ANO mohla najít shodu například v postoji k církevním restitucím.

Podle Sobotky by ANO mělo přijmout odpovědnost a na vládě se podílet. V příštích volbách by se straně mohlo stát, že jí voliči „spočítají“ její účast ve Sněmovně, i když byla v opozici, uvedl předseda ČSSD.