Návrh finanční ústavy se změní

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Česko se bude moci v příštích letech zadlužovat rychleji, než vláda slibovala. Podle informací České televize se totiž koalice chystá na nátlak ČSSD podstatně změkčit návrh finanční ústavy. Návrh vlády počítal s tvrdými škrty při dosažení veřejného dluhu 45 procent HDP. ČSSD však trvá na posunutí této hranice na 50 procent HDP. Rozdíl pěti procentních bodů obnáší asi 200 miliard korun.

Pokud by návrh prošel v současné podobě, jakákoliv vláda by už v roce 2014 musela podniknout razantní kroky – zmrazit platy státních zaměstnanců, nepřidávat peníze zdravotnictví a povinně seškrtat dvacet miliard. ČSSD chce ale podobu finanční ústavy zmírnit. K dosažení hranice 45procentního veřejného dluhu chybí 80 miliard korun. Česko tuto hranici překročí nejpozději v roce 2014.

Koalice je ochotná ustoupit. Hlasy ČSSD v Senátu pro přijetí finanční ústavy nutně potřebuje. „Samozřejmě musíme jednat, protože setrvá-li každý na své pravdě, nebude nic,“ řekl ČT ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nečas: Neumím si představit, že finanční ústavu nepřijmeme ještě letos

Miroslav Kalousek: Šéf TOP 09 vnáší do jednání evropský rozměr, ne český dvorek

K dohodě o podobě finanční ústavy má dojít do měsíce a poslanci o ní začnou jednat pravděpodobně ještě před koncem roku.