Nečas míří na kongres s většinovou nominací a bez protikandidáta

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Předseda občanských demokratů Petr Nečas pojede obhajovat svůj post na víkendový kongres strany s nominacemi z deseti krajů. Protikandidát mu z regionálních sněmů nevzešel. Čtyři kraje - Středočeský, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický - nenominovaly na místo předsedy strany žádného kandidáta.

Nečasova pozice přesto nebude na sjezdu tak silná, občanskými demokraty vedená vládní koalice má ve Sněmovně jistých jen 99 hlasů a pro klíčový daňový balíček nechce hlasovat ani pět jeho stranických kolegů. Premiér tak zřejmě na sjezdu bude čelit tvrdé kritice spolustraníků.

Účastníky sněmu v Praze přesvědčoval, že je třeba změnit způsob komunikace s voliči a v některých aspektech změnit své chování. Stát a veřejný sektor podle Nečase nešetří, proto veřejnost špatně vnímá kroky vlády. Podporu v Praze nakonec získal, obdržel dvě třetiny hlasů, a jednoznačně uspěl i v jižních Čechách. Nominovaly ho také Plzeňský kraj. Naopak ve středních Čechách Nečas neuspěl ani v jednom ze tří kol volby, i když v tom posledním mu chyběl jediný hlas.

Podle dosavadních informací se zdá, že Nečas na kongresu svou pozici ustojí, změny ale lze předpokládat na úrovni místopředsedů strany. První místopředsedkyní je nyní Miroslava Němcová, dalšími místopředsedy ministr spravedlnosti Pavel Blažek, bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr obrany Alexandr Vondra.

Nejvíc nominací dává silné postavení v boji o funkci prvního místopředsedy ministrovi průmyslu Martinu Kubovi. Návrhy z regionů na druhého muže strany mají také Pavel Blažek či ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Předsedkyni Poslanecké sněmovny Němcovou k obhajobě nominovala její mateřská organizace z Vysočiny.

V dalších nominacích na řadové místopředsedy se vedle těch, kteří mají návrh i na prvního místopředsedu, objevují Jiří Pospíšil, který vede plzeňskou ODS, senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera, místopředseda hradeckého oblastního sdružení strany Miloslav Plass, europoslanec Hynek Fajmon, bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa či senátorka Daniela Filipiová.

Kongres ODS, kde bude nejsilnější vládní strana řešit dilema, zda se pokusit s Nečasem v čele udržet pravici u vlády, nebo za jeho vládním projektem udělat křížek, začíná v sobotu v areálu brněnského výstaviště. Jaké vedení delegáti zvolí, by mělo být jasné v neděli.

V čele pražské ODS se udržel primátor Svoboda

Svou pozici v čele pražské regionální buňky ODS uhájil primátor a šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda. Na sněmu pražské ODS se nehlasovalo o návrhu jeho oponentů, aby bylo znovu zvoleno celé vedení ODS v hlavním městě. Podle některých delegátů naopak bylo potvrzeno, že znovu se bude vedení pražské ODS volit až v říjnu příštího roku.

Svoboda byl předsedou pražské ODS zvolen letos v lednu s mandátem na dva roky. Část straníků se ale pokoušela jeho pozici oslabit a vyvolat novou volbu vedení pražské ODS. “

Svoboda před účastníky sněmu obhajoval současnou radniční koalici ODS a TOP 09, která se některých členům ODS nezamlouvá. Podle Svobody měl být propad ODS ve volbách do zastupitelstva hlavního města před dvěma lety posledním varováním.

„Pražany jsme například podráždili sestavením koalice s ČSSD, za což samozřejmě přijímám i já svou část zodpovědnosti,“ řekl Svoboda. „I dnes jsou mezi námi tací, kteří se domnívají, že jsme měli dále vládnout s ČSSD a dělat, že se nic neděje. Slavit na palubě, přestože kajuty jsou zality vodou…,“ dodal.