Nečas se vrací. Poletí se Zemanem do Číny

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Bývalý premiér Petr Nečas i po odchodu z politické scény těží ze svých kontaktů. S prezidentem Milošem Zemanem se totiž zúčastní návštěvy Číny na konci října. Nebude sice součástí národní delegace, zemi však navštíví v rámci podnikatelské mise. Potvrdil to prezident Zeman.

„Petr Nečas mě o to sám požádal a já neměl důvod mu nevyhovět,“ řekl Zeman. „Jede tam jako součást podnikatelské mise, jinými slovy není člen národní delegace,“ dodal s tím, že v podnikatelské misi může být každý, kdo má v Číně své obchodní zájmy.

„Předpokládám, že Petr Nečas je tam má, protože jinak by se o účast v této misi nepřihlásil,“ doplnil prezident. Za jakou společnost Nečas do Číny pojede, přiblížit nechtěl. Se Zemanem Nečase nicméně spojuje podobný náhled na česko-čínské vztahy, tedy názor, že Česko by mělo i v zemích, kde jsou porušována lidská práva, prosazovat především své ekonomické zájmy.

„Módní politické projevy, jako je podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy škodí českému exportu,“ uvedl Nečas ještě v premiérské funkci. Zeman v podobném duchu tvrdí, že ochrana lidských práv nesmí kazit českým firmám export.

Živnostník Nečas

Jde každopádně o další známku toho, že Nečas se po loňském pádu jeho vlády a obvinění z podplácení v kauze trafik pro bývalé poslance ODS z politiky a veřejného života úplně stáhnout nehodlá.

Letos v únoru si otevřel živnost s obecně formulovanou náplní typu konzultace, marketing či vzdělávání, a v září pak spolu s bývalým europoslancem ODS Ivo Strejčkem založil společnost s ručením omezeným Nestac Consulting. Firma sídlící na pražském Smíchově má jako předmět podnikání deklarovanou výrobu, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

Podle dřívějších informací Lidových novin expremiér Nečas získal také práci u developera a majitele finanční skupiny SPGroup Pavla Sehnala a dále přednáší na liberálně-konzervativní akademii CEVRO.

Zástupci Hradu již v minulosti uvedli, že Zeman navštíví provincie, sveze se rychlovlakem nebo bude diskutovat s občany. Na závěr cesty bude přijat nejvyššími čínskými představiteli. Během návštěvy je v plánu podpis asi desítky smluv a dohod. O jaké smlouvy se bude jednat, nechtěl Zeman přiblížit. Mluvit o nich před jejich podepsáním by byl podle něj diletantismus.

Návštěva českého prezidenta v Číně se uskuteční 24. až 27. října.