Nedělní vichřice poničila Lesům ČR víc než desetinu roční těžby dřeva

Vichřice v Česku: Na Vysočině padaly na zaparkovaná auta stromy i kusy střech

Vichřice v Česku: Na Vysočině padaly na zaparkovaná auta stromy i kusy střech Zdroj: HZS Vysočina - JSDH Jihlava Bedřichov

V zoologické zahradě popadaly stromy.
"Ze včerejší vichřice budou mít naše zvířata nakonec radost. Sloni, gorily i ostatní primáti, žirafy, jeleni, zubři či tapíři dostanou větve k okusu," uvedl ředitel pražské zoologické zahrady.
Vichřice Herwart řádila i v pražské zoologické zahradě.
Vichřice Herwart řádila i v pražské zoologické zahradě.
Střechu na zámeckém skleníku v Boskovicích strhla nedělní vičhřice.
6
Fotogalerie

Nedělní vichřice poničila v lesích státního podniku Lesy ČR (LČR) podle prvních odhadů asi jeden milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. Kalamitní dříví by chtěl podnik zpracovat do jara 2018. Nejvíce postižené jsou lesy v severních Čechách, kde byl vítr nejsilnější.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně 13 procent celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích, který je kolem osmi milionů metrů krychlových. Dosud největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Rozsah poškozeného dřeva představuje zhruba jeden milion stromů. "Většinou jde o rozptýlené lesní polomy. Rozsah kalamity budeme upřesňovat v následujících dnech a týdnech," uvedla mluvčí. Kvůli polomům lesníci lidem nedoporučují v těchto dnech vstupovat do lesů, protože hrozí pád ulomených větví i celých stromů. Lesníci nyní především uvolňují lesní cesty a snaží se k polomům dostat.

Nejhorší situace je podle prvních odhadů ve východním Krušnohoří, konkrétně nad Červeným Hrádkem, kde rychlost větru dosahovala 130 kilometrů v hodině. "Tam je poškozeno ve státních lesích asi 40.000 stromů s tím, že nejde o jednotlivé vývraty, ale o plošný polom," uvedla Jouklová.

Kalamitní dřevo z nedělní vichřice zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z letošních kůrovcových a předchozích větrných kalamit. Takové dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kalamity kůrovce.

Ministerstvo zemědělství již v září kvůli kalamitám nařídilo zastavit úmyslné těžby smrku a borovice, zákaz by měl platit v listopadu a prosinci. Lesy ČR úmyslné těžby jehličnatého dřeva zastavily v srpnu. Cílem opatření je podle ministerstva obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dříví.

Lesy ČR také na základě usnesení vlády firmám v září nabídly možnost odstoupit od pro ně ztrátových dlouhodobých smluv bez sankce ke konci letošního roku. Firmy Lesům ČR následně začátkem října vypověděly 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Do nalezení nových partnerů Lesy ČR na dotčených jednotkách zajistí těžbu zejména prostřednictvím veřejných aukcí.

Letošní plán hospodaření Lesů ČR by ukončování smluv ohrozit nemělo. Za leden až srpen letošního roku vzrostl podniku hrubý zisk meziročně o 10,3 procenta na 3,78 miliardy korun.