Nehoda pendolina ovlivnila i program vlády, ruší se návštěva univerzity

Následky nehody Pendolina u Studénky

Následky nehody Pendolina u Studénky Zdroj: ctk

Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Tragická srážka vlaku Pendolino s kamionem ve Studénce
Následky srážky Pendolina s kamionem
Následky srážky Pendolina s kamionem
10
Fotogalerie
Středeční srážka kamionu s pendolinem u Studénky na Novojičínsku poznamenala i výjezdní zasedání vlády. Kabinet mířící do Ostravy měnil kvůli nehodě průběh zasedání, část odpoledního programu zrušil. Kvůli uzavření trati mezi Prahou a Ostravou, pokračovali ministři ve své cestě autobusem. Předseda vlády a ministři vnitra, zdravotnictví a dopravy zamířili na místo neštěstí vyjádřit lítost nad oběťmi nehody.

„Po návštěvě Studénky jsem hluboce otřesen. Teď je čas pomáhat a uctít památku. Nechme hodnocení až po skončení vyšetřování,“ napsal na Twitter ministr dopravy Dan Ťok.

Samotné výjezdní zasedání bylo zahájeno minutou ticha na symbolické uctění obětí nehody. Premiér se rozhodl změnit i odpolední program. „Předseda vlády s ohledem k tragické události rozhodl o zrušení doplňujícího odpoledního programu, návštěva Vysoké školy báňské se neuskuteční,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Jak bude vypadat zpáteční cesta členů vlády do Prahy, zatím není jasné. „V tuto chvíli se stále prověřuje, zda bude zprovozněna trať mezi Ostravou a Prahou. Pokud se to nepodaří, návrat členů vlády bude nejspíše autobusem,“ řekl mluvčí.

Na středečním zasedání má vláda na programu dřívější odchod horníků do důchodu vzhledem k předpokládanému útlumu těžby, podporu investic v Moravskoslezském kraji a dopravní infrastrukturu regionu nebo plány na zlepšení kvality ovzduší.

Vlak Pendolina se srazil s kamionem na zabezpečeném přejezdu. Nehodu nepřežili dva lidí. Dalších třináct je zraněno, pět z nich těžce. Nehodu způsobil polský řidič kamionu, který před srážkou stačil utéct. Policie ho ale zadržela.