Nejdříve pokus o vytlačení z dálnice, teď výpověď. Auditor dostavby metra A končí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Interní auditor pražského dopravního podniku Lukáš Wagenknecht , který pracoval na ostře sledovaném auditu výstavby trasy metra A, dostal výpověď. Serveru E15.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Wagenknecht měl audit, jehož dílčí část poukázala na chyby správce stavby – společnosti IDS - dokončit během několika týdnů. Společnost IDS je spjata se dvěma politiky pražské TOP 09: radním pro dopravu Jiřím Pařízkem a Františkem Laudátem, předsedou pražské organizace TOP 09. Jiří Pařízek v IDS pracoval do letošního června jako ekonom, Laudáta firma zaměstnává přímo na metru na živnostenský list.

„Za svým názorem, že interní audit na metru by měl být dokončen, si stojím. O odvolání Lukáše Wagenknechta jsem nevěděl. Předpokládám, že o tom budu informován na dozorčí radě, která se sejde ve 14 hodin. Personální věci nejsou mou záležitostí, ale kompetencí vedení podniku,“ řekl serveru E15.cz Pařízek. Lukáš Wagenknecht byl po té, co se jej před pár týdny někdo pokusil vytlačit z dálnice, pod policejní ochranou.

Výsledek auditu v ohrožení

Wagenknecht, kterému minulé vedení dopravního podniku navrhlo pro dobré výsledky zvýšení platu, dostal výpověď těsně před tím, než mu skončila šestiměsíční zkušební doba. O jeho výpovědi nebyli informováni ani členové dozorčí rady. Nikdo neavizoval, že by měla dozorčí rada něco takového projednávat, říká překvapená členka rady Andrea Vlásenková (ODS).

„V tomto okamžiku je podle mého názoru ohrožen výsledek auditu, který měl být klíčový při rozhodování o tom, jak bude dopravní podnik dál postupovat vůči IDS. Budu trvat na tom, aby byl audit dokončen. Bude mě zajímat, zda naváže na práci Lukáše Wagenknechta nebo zda budu překvapena, že se ubírá jiným směrem, než jsme očekávali na základě jeho dílčích výsledků,“ řekla serveru E15.cz členka dozorčí rady DPP Andrea Vlásenková (ODS), v tuto chvíli jediný zástupce opozice v dozorčí radě poté, co minulý týden rezignovala na členství Marie Kousalíková (ODS).

Trestní oznámení

„Lukáš Wagenknecht sáhl na bolavé místo, tak musel jít. Přestože si většina zaměstnanců podniku myslí, že by měl být audit dokončen, asi není ve vyšším zájmu, aby se tak stalo,“ říká odborář Petr Pulec, který podal v souvislosti s výstavou metra trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušení pravidel hospodářské soutěže a trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie.

Oznámení se týkalo zasmluvňování tzv. víceprací na metru a možném nezákonném postupu společnosti IDS, která na metru pro dopravní podnik působí jako stavební dozor a má na starosti i administrování změn během výstavby. Pulec upozornil i na vazby Jiří Pařízka na společnost IDS. Tato firma jakákoliv pochybní odmítá, a avizovala, že na Pulce podá trestní oznámení.

Vyhozené peníze

„Svět je plný náhod. Nejdříve musel odejít bývalý šéf dopravního podniku Milan Křístek a nyní Lukáš Wagenknecht, přičemž angažmá Jiřího Pařízka (TOP 09) a Františka Laudáta (TOP 09) v IDS je obecně známé. Nedovolil bych si kolegům z TOP 09 podsouvat, že systémově likvidují všechny, kdo poukázali na neschopnost IDS, která se prokázala na stavbě tunelu Blanka a následně při výstavbě metra A. Veškerá kategorizace víceprací na těchto stavbách je vyhazování desítek milionů korun z veřejných peněz za napravování chyb, které měla řešit průběžně právě IDS,“ říká Josef Nosek (ODS), bývalý radní pro dopravu.