Největší české odbory KOVO mají nového šéfa. Stal se jím Jaroslav Souček

Šéf odborů KOVO Jaroslav Souček

Šéf odborů KOVO Jaroslav Souček Zdroj: ctk

Novým předsedou největšího českého odborového svazu KOVO byl dnes v Hradci Králové zvolen dosavadní dlouholetý místopředseda svazu Jaroslav Souček. Souček do čela svazu nastupuje po Josefu Středulovi, který se v dubnu stal předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Dosud odbory KOVO řídil první místopředseda svazu Jiří Marek. Svaz KOVO má přes 107 tisíc členů, organizace má přibližně v 700 podnicích.

Za svůj hlavní úkol v čele svazu Souček v rozhovoru označil zastavení poklesu členské základny. „Úbytek členů je větší než příchod nových členů. Ačkoliv je 25 let po revoluci, lidé stále mají obavu či ostych vstoupit do odborů. Pokusíme se tyto obavy odstranit. Bude to i otázka pro naše funkcionáře, aby lidi ke vstupu do odborů motivovali,“ řekl Souček.

Bude se také snažit stabilizovat finanční zdroje svazu, které utrpěly pokles po odchodu základních organizací závodů Škody Auto v Mladé Boleslavi a Vrchlabí ze svazu. Svaz, jehož roční rozpočet se blíží 100 milionům korun, tím zhruba před rokem přišel o příspěvky od mladoboleslavských odborářů, které byly kolem deseti milionů korun ročně.

Odchodem škodováckých odborů ze svazu loni na podzim vyvrcholil jejich spor s vedením svazu o další fungování odborů KOVO. „Budu se snažit najít cestu, jak spolu komunikovat a působit na odborové scéně. Přál bych si spolupráci, která by byla ku prospěchu lidí ve Škodě i ve svazu Kovo,“ řekl k tomu Souček. Uvnitř svazu se bude snažit o obměnu odborných pracovníků, například právníků či ekonomů, protože řada z nich je již v důchodovém věku.

Profil Jaroslava Součka
Souček se narodil 28. března 1955, trvalé bydliště má v Ohrazenicích u Turnova na Semilsku. Je absolventem Střední průmyslové školy strojní v Jablonci nad Nisou. V roce 1991 se stal předsedou odborů v podniku Sklostroj Turnov, kde předtím pracoval jako referent zásobování. Od roku 1997 byl místopředsedou svazu KOVO. Souček je rozvedený, má jednu dceru a jednu vnučku.

Souček, který byl místopředsedou od roku 1997, bude předsedou svazu KOVO do řádného sjezdu svazu, který by měl být v červnu 2017. Funkční období šéfa svazu je čtyřleté, přičemž mezi sjezdy může nového předsedu zvolit rada svazu, která je nejvyšším orgánem svazu mezi sjezdy.

V tajné volbě Souček dnes od 74 přítomných členů rady s právem hlasovat dostal 45 hlasů, tedy 61,6 procenta. Zvolen byl v prvním kole volby. Součkovým protikandidátem byl předseda základní organizace KOVO v závodě Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku Libor Dvořák (46).

Právo navrhovat kandidáty měly organizační jednotky OS KOVO v krajích. Nominace dostalo celkem devět lidí, ale jen Souček a Dvořák je přijali. Součka na předsedu například navrhly rady krajů Plzeňského, Ústeckého, Libereckého a Karlovarského.

Pavel Otto: Prostě miliardáři