Neplatič Středula se po 3 týdnech vrací do čela odborářů. Na sněmu ČMKOS ho zvolila těsná většina

Staronový šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Staronový šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na mimořádném sněmu v Praze ho v pondělí zvolili odboráři. Získal 64 ze 112 platných hlasů, tedy 57 procent. Na uvolněný post místopředsedy sněm zvolil vedoucího sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska. Ten ČTK řekl, že ve volbě dostal 79 procent hlasů. Podle předáků některých svazů je Středulův mandát slabý. Středula novinářům po svém zvolení sdělil, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.

„Člověk se musí nejenom nad sebou zamyslet, co všechno udělal, ale také zlepšit komunikaci s členskými odborovými svazy, protože je nějaký důvod, proč tak hlasovaly. Já o tu důvěru stojím. Věřím, že ji obhájím,“ řekl novinářům po svém zvolení Středula. Uvedl, že chce s místopředsedy vyrazit do základních organizací a důvěru si vybojovat. Na tiskové konferenci po skončení sněmu dodal, že „vedení je v plné síle“. Spolu se Středulou a Vaňáskem ho tvoří dosavadní místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová.

Volební komise v pondělí vydala 113 lístků, platných bylo 112. Středula získal 64 hlasů, tedy 57 procent. Naposledy ho do čela centrály odboráři a odborářky zvolili na sjezdu v dubnu 2022. Tehdy měl 88 procent hlasů.

„Je to slabý mandát,“ řekl ČTK ke Středulovu zvolení bývalý předseda ČMKOS a Středulův předchůdce ve funkci Jaroslav Zavadil. Podobně se vyjádřil i předák školských odborů František Dobšík. Školské odbory i některé další svazy mají ke Středulovi výhrady.

Středulovu pevnou pozici v čele odborů oslabila jeho prezidentská kandidatura i její ukončení s podpořením protikandidátky Danuše Nerudové. Dobšík zmínil i nepodařené demonstrace či nefungující servis, který má centrála poskytovat svazům.

Staronový předseda si nemyslí, že by jeho slabší mandát měl na vyjednávání s vládou a dalšími partnery vliv. „To určitě nic nezpůsobí. Je důležité, že odbory se dohodly. Věřím, že ČMKOS bude mít po dnešním jednání celé vedení. To je ta zpráva pro vnějšek,“ uvedl Středula.

ČMKOS je s 31 svazy s asi 270 tisíci členů největší odborová centrála v zemi. Středulu na předsedu nominovalo 14 svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala pak také místopředsedkyně Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Na předsedu však nekandidovala. Podle ní měl sněm ukázat, zda Středula má dál důvěru odborářů.

Na uvolněný post místopředsedy po rezignaci Víta Samka navrhovalo 13 svazů Vaňáska a svaz Media pak Jana Křemena z Českého rozhlasu. Vaňásek řekl, že získal 79 procent hlasů. Dostal 88 ze 111 hlasů. Jeho protikandidát obdržel 20 hlasů.

„Vážím si té obrovské podpory. Chci se zaměřit na to, co dělal můj předchůdce, tedy na odbornou činnost,“ prohlásil na tiskové konferenci Vaňásek. Zmínil třeba stanoviska odborů k důchodové reformě či k chystané novele zákoníku práce s rušením zaručené mzdy ve firmách.

VIDEO: Josef Středula zůstane v čele odborů

Video placeholde
Josef Středula: Po mlžení se členstvím zůstane v čele odborů • David Malík/Blesk