Středula už není šéfem odborů, neplatil poplatky. O mandát si znovu řeknu, uvedl

Zdroj: Foto Blesk - Karel Kopáč

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není předsedou této centrály, přišel tak o pravomoci šéfa odborů. Důvodem jsou pochybnosti kolem jeho členství v odborech kvůli neplacení členských příspěvků. Situaci má vyřešit mimořádný sněm odborářů, který svolala dnes rada ČMKOS na 25. března. Do té doby budou centrálu řídit místopředsedové. Novinářům to po jednání rady řekl Středula a místopředseda ČMKOS Vít Samek.

„Rada pověřila zatím oba dva místopředsedy přípravou mimořádného sněmu a výkonem pravomocí předsedy. Otázku pak posoudí sněm. V tuto chvíli není (Středula) předsedou,“ řekl Samek. Volba nového předsedy bude podle něj bodem programu sněmu. Rada ho svolala na 25. března.

„Já si o ten mandát rád znovu řeknu a budu rád za potvrzení,“ uvedl dnes Středula.

Blesk v únoru zveřejnil kopii dopisu, který Středulovi zaslala jeho domovská organizace vítkovických oceláren loni začátkem prosince. Napsala mu, že nemá zaplacené příspěvky za pět měsíců, takže mu zaniklo podle stanov členství. Naposledy peníze podle prosincového dopisu poslal za květen 2023. Pokud Středula nebyl podle deníku členem jiných odborů, zanikl mu automaticky i mandát předsedy centrály. Blesk se odvolává na vyjádření právníka.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Vedení centrály volí sjezd jednou za čtyři roky. Naposledy se konal v dubnu 2022. Mezi sjezdy může podle statutu ČMKOS předsedu a místopředsedy na návrh revizní komise odvolat sněm. Může také zvolit nástupce. Na návrh revizní komise pak také může také rozhodnout o svolání mimořádného sjezdu.

Video placeholde
Středula dál mlží o zániku svého členství v KOVO • Jakub Veinlich, Daniel Kristl