Nezaměstnanost v Česku je na novém minimu. V Praze se drží pod dvěma procenty

Úřad práce ČR

Úřad práce ČR Zdroj: profimedia.cz

Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v Senátu
3
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta. Bez práce bylo přes 200 tisíc lidí, což je nejméně od května 1997. Volných pracovních míst opět přibylo, a jejich nabídka tak nadále převyšovala počty nezaměstnaných. Úřady ke konci května evidovaly přes 346 tisíc volných míst. Informoval o tom Úřad práce ČR.

Podle úřadu práce situace na pracovním trhu odpovídala dlouhodobému vývoji i ročnímu období. V plném proudu byly sezonní práce ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. „Tyto činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a doplnila, že v řadě regionů je současný podíl nezaměstnaných na historických minimech. V souvislosti s tím ale firmám chybí například kvalifikovaní řemeslníci nebo odborníci v informačních technologiích.

„Největší poptávka je tradičně ze zpracovatelského průmyslu a to k obsluze strojů. Zároveň na trhu chybí řemeslníci a opraváři či pomocní a nekvalifikovaní pracovníci. Přestože nezaměstnanost nadále klesá, z průmyslu již od ledna hlásí pokles zaměstnanosti. Přesto v tomto odvětví shání více než 70 tisíc pracovníků, v dubnu však toto číslo nepatrně pokleslo,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

Nezaměstnanost v Praze se v květnu už čtvrtý měsíc po sobě držela na 1,9 procenta. Lidí bez práce v hlavním městě proti předchozímu měsíci ubylo o 92 na 17,8 tisíce. Počet volných pracovních míst se znovu zvýšil, oproti dubnu o více než dva tisíce na 72,7 tisíce, což je nejvíc ze všech krajů.

Praha patří mezi pět krajů s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Nezaměstnanost v Praze klesla na 1,9 procenta loni v listopadu. S výjimkou ledna, kdy byla dvouprocentní, se od té doby drží na této úrovni. O dvě desetiny procenta nižší než v hlavním městě byla na konci května míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, o desetinu nižší evidovaly úřady práce v Plzeňském a Jihočeském kraji a stejná jako v Praze byla nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji.

Květnová data ukazují, že nezaměstnanost se nachází poblíž minima a stále patří a bude patřit mezi nejnižší v rámci EU. V letních měsících ale stoupne v souvislosti s nástupem absolventů na trh práce. Vyplývá z vyjádření anylytiků. Zároveň se podle nich u nezaměstnanosti neprojevuje ani postupné zpomalování růstu ekonomiky, protože trh práce reaguje na vývoj se zpožděním.