Nezaměstnanost v květnu klesla podle analytiků na nové minimum

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

úřad práce (ilustrační foto)
Úřad práce
Úřad práce ČR
Úřad práce
5
Fotogalerie

Nezaměstnanost v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta, a dosáhla tak nového minima, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Důvodem poklesu je rozjezd sezonních prací. Zároveň je ale podle ekonomů na trhu práce v souvislosti se zpomalováním růstu ekonomiky již vidět pomalejší tvorba nových pracovních míst. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za květen v pondělí 10. června.

"Podíl nezaměstnaných klesne v květnu na 2,6 procenta, čímž dosáhne nového historického minima. Počet nezaměstnaných má šanci klesnout těsně pod hranici 200 000. Zároveň ovšem bude patrné, že trh práce pozvolna chladne. Pokles nezaměstnanosti bude pomalejší než loni v květnu, a počet volných pracovních míst by se dokonce mohl začít snižovat," uvedl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

"Květen je měsícem, ve kterém se ještě dále rozjíždějí sezonní práce, a to především ve stavebnictví, v zemědělství a ve službách," upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj se zpomalení růstu domácí ekonomiky a mírné ochlazení zahraniční poptávky začíná promítat i do situace na pracovním trhu, kde podniky generují nová pracovní místa nižším tempem, než tomu bylo v posledních dvou letech.

"Zároveň je ale třeba zdůraznit, že tento vývoj je přirozený a rozhodně z něj nelze dělat žádnou tragédii. Situace na pracovním trhu je s ohledem na nabídku volných pracovních míst a počet nezaměstnaných historicky nejlepší, a to platí i pro mezinárodní srovnání," dodal Novák.

V následujících měsících už ovšem podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela ale moc příležitostí k poklesu nezaměstnanosti již nebude. "Prázdninové měsíce přinesou příliv absolventů, který nezaměstnanost posune opět blíže ke třem procentům," uvedl.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že míra nezaměstnanosti je zpožděný makroekonomický ukazatel a kvůli strnulosti trhu práce vykazuje příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné ukazatele zřetelně zachycují nadcházející útlum.