Nízká inflace funguje. Ceny exportu a importu však zpomalily růst

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Ceny vyváženého i dováženého zboží a materiálu v červenci meziměsíčně mírně zpomalily růst. Ceny vývozu vzrostly o 3,9 procenta a ceny dovozu o 1,8 procenta. Nejvíce růstu pomohlo opět zvýšení cen strojů a dopravních prostředků. Zabralo i prostředí s nízkou inflací.

„V české ekonomice přetrvává prostředí nízké inflace, místy deflace,“ komentoval čísla analytik Deloitte David Marek. Proinflačním směrem působí podle něj slabší kurz koruny, opačně pak vývoj cen v zahraničí a počasí. „Nejnovější čísla z průmyslu nejspíše nijak nezmění pohled ČNB na nastavení měnové politiky. Proto se nám stále jeví jako nejdříve možný termín změn kurzového režimu či sazeb až rok 2016,“ doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Na vývoj cen exportu měly velký vliv oslabení koruny vůči euru a růst cen strojů a dopravních prostředků o 3,5 procenta. Ceny polotovarů stouply o 5,3 procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží a chemikálií shodně o 4,5 procenta. „Hlavní neznámou do budoucna je vývoj cen potravin, které by mohly poklesnout vzhledem k zákazu dovozu potravin z EU do Ruska. Neznámou je hlavně rozsah poklesu cen potravin,“ říká analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Vývoj cen exportu Česka za posledních deset let

Vývoj cen exportu ČRVývoj cen exportu ČR|Tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

Také v dovozu se zvýšily ceny strojů a dopravních prostředků, a to o 2,8 procenta. Ceny potravin stouply o 3,5, polotovarů o 3,4 a chemikálií o dvě procenta. V rámci dovozu meziměsíčně významněji rostly ceny polotovarů, o 0,5 procenta.

Vývoj cen importu Česka za posledních deset let

Vývoj cen dovozu ČRVývoj cen dovozu ČR|www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com