Nové řešení církevních restitucí: stát může získat část náhrad

Chrám svatého Víta

Chrám svatého Víta Zdroj: profimedia

Církevní restituce
2
Fotogalerie

Veškeré církevní náhrady zřejmě zdanit nepůjde. Úroky z finančních náhrad nejspíš ano.

Snaha komunistů a vládní koalice ANO a ČSSD zdanit finanční náhrady církvím za majetek, který jim nebyl vrácen v rámci restitucí, je kvůli pravděpodobnému odporu Ústavního soudu marná. Projít by mohlo jen uvalení daně na úroky z peněžních kompenzací. Vyplývá to z analýzy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, kterou má deník E15 k dispozici. Posudek si nechal vypracovat ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny.

Kardinál Dominik Duka nechtěl záležitost komentovat. „Nemá onu právní analýzu k dispozici, takže se k ní nemůže kvalifikovaně vyjádřit,“ uvedl mluvčí Pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. 

Pokud by odpůrci majetkového vyrovnání začali prosazovat měkčí variantu, stát by se musel smířit s nižším výnosem. Zatímco návrh komunistické strany by přinesl necelých 400 milionů korun ročně, zdanění úroků miliony až nižší desítky milionů. Záleželo by na průměrné roční míře inflace, z níž se podle zákona od roku 2013 úrok stanovuje. „Úrok je příjmem a obecně podléhá dani z příjmu.

Úrok není restitucí majetku, ale přírůstkem majetku za to, že určitá finanční částka nebude vyplacena najednou,“ stojí v analýze v narážce na 59 miliard korun navyšovaných právě o inflaci, které má stát církvím zaplatit během třiceti let za nevydané pozemky a budovy.

Ústavní experti Masarykovy univerzity připouštějí, že zdaněním úroku dochází ke znehodnocení jistiny.

„Úrok ve výši inflace je sice nominálním příjmem, ale nikoliv příjmem reálným. Ovšem i jinde stát zdaňuje úroky, které jsou nižší než inflace,“ napsali.

Šéf komunistů Vojtěch Filip trvá na tom, že předloha jeho strany, kterou už loni schválil jednobarevný kabinet Andreje Babiše (ANO), je ústavně korektní. „Těžko může Ústavní soud rozhodovat o tom, jestli stát může nebo nemůže něco zdanit, když to nezdaňuje dozadu,“ míní. „Zdanit jen úroky je samozřejmě také možné,“ připouští.

Pro je i Babiš. Kritizuje to, že částka 59 miliard není konečná, protože ji inflace může kvůli oslabování koruny výrazně zvýšit. „Inflační doložka mě překvapuje. Stát se měl snažit o to, aby byl úrok stanoven jako fixní,“ řekl.

Jak vypadá situace ve sněmovně

Návrh KSČM zdanit finanční náhrady církevních restitucí za 59 miliard korun podporuje ANO, ČSSD a SPD. Podle nejsilnější vládní strany jsou peněžní kompenzace předražené o 54 miliard. Piráti žádají vládu, aby předložila analýzu o finančních náhradách, ta však dosud vypracována nebyla. ODS, lidovci, TOP 09 a STAN jakékoliv změny zákona platného od roku 2013 odmítají. Sněmovna debatu o komunistické předloze už třikrát přerušila. Kardinál Dominik Duka považuje návrh na zdanění náhrad za skandální. Církve by se podle nejvyššího představitele katolické církve v zemi bránily soudně.