Novela služebního zákona znepokojila Evropskou komisi

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise kritizuje novelu zákona o státní službě, kterou schválila vláda v demisi a teď ji řeší Sněmovna. V dopise zaslaném v polovině dubna ministerstvu vnitra vyjádřila znepokojení nad klíčovými prvky návrhu. 

Informace přinesl server iRozhlas.cz, který získal příslušné dokumenty. Premiér a úřady dříve tvrdili, že komise námitky nemá. Stát tvrdí, že čerpání dotací kvůli tomu není ohrožené.

Změna služebního zákona by měla podle vlády v demisi otevřít státní správu odborníkům ze soukromého sektoru a usnadnit odvolávání úředníků na základě nového systému hodnocení.

Komise v dopise podle serveru vyzvala ministerstvo vnitra, aby dalo na stůl všechny relevantní dokumenty, které navrhované úpravy podporují. Podotkla, že podle Dohody o partnerství jsou změny zákona o státní službě důležitým procesem, který by měl být transparentní. Plnění Dohody o partnerství je nezbytné k tomu, aby Česko mohlo čerpat peníze z evropských fondů.

"Zůstáváme tedy nadále znepokojeni klíčovými prvky návrhu. Například posunem k poněkud nízkým požadavkům druhých kol výběrových řízení pro manažerské pozice, možností odvolat manažery na základě 'dostačujícího' výsledku hodnocení, možností odvolání státních úředníků na základě dvou služebních hodnocení v rozmezí 40 dnů a zbavení vedoucích pracovníků možnosti podat námitku proti služebnímu hodnocení," cituje server z dopisu, který přišel náměstkovi ministra vnitra pro státní službu Josefu Postráneckému z úřadu eurokomisařky pro zaměstnanost.

Ministerstvo vnitra nyní podle webu posílá do Bruselu nové odůvodnění novely služebního zákona, pozastavení dotací se neobává. "Zatím v žádném z formálně doručených stanovisek ke stávající novelizaci zákona o státní službě nebyla obsažena informace o hrozbě pozastavení dotací ze strany Evropské komise," řekl Radiožurnálu mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Novelu odmítají tuzemské odbory i sněmovní opozice. Obávají se toho, že to kabinetu umožní lehce se zbavovat nepohodlných lidí. Od svého nástupu Babišova vláda v rámci takzvané systemizace státní správy zrušila desítky míst včetně pozic náměstků. Nad tím se v dopise pozastavuje i Evropská komise.

"Počet odvolaných vysoce postavených úředníků po nástupu nové vlády naznačuje, že služební zákon účinně negarantuje odpolitizování státní správy," stojí v dopise. Zároveň ale komise uznává, že v Česku existují administrativní překážky, které komplikují nábor odborníků.

Podle organizace Transparency International (TI) propustila vláda Andreje Babiše (ANO) při systemizaci loni v prosinci výrazně víc vysokých úředníků, než tvrdila. Podle vlády bylo zrušeno 23 služebních míst, podle TI se ale systemizace dotkla nejméně 37 pozic představených ve služebním poměru. Postránecký kritiku odmítl.

Služební zákon platí od ledna 2015, jeho cílem bylo odpolitizovat státní správu. Koaliční vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) ho přijala i kvůli požadavkům Evropské unie. Loni ho novelizovala.