Nový fotbalový stadion v Hradci Králové vyjde na víc než půl miliardy

Budoucí stadion v Hradci Králové

Budoucí stadion v Hradci Králové Zdroj: Město Hradec Králové

Budoucí stadion v Hradci Králové
Budoucí stadion v Hradci Králové
Budoucí stadion v Hradci Králové
Budoucí stadion v Hradci Králové
Budoucí stadion v Hradci Králové
6
Fotogalerie

Sdružením firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont postaví pro město Hradec Králové nový fotbalový stadion. Podle dnes podepsaného kontraktu bude stát 568 milionů korun, čímž se stane největší zakázkou v novodobé historii města. Stavba by měla začít na podzim demolicemi nynějšího stadionu. Vše má být hotové do dvou let, přesněji na jaře 2023. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravuje déle než patnáct let.

Prvním krokem po podpisu smlouvy bude podle šéfa Strabagu Ondřeje Nováka dopracování projektové dokumentace. Přesný harmonogram stavby bude  předmětem jednání s městem. „Na podzim začneme s demolicí, na níž je stavební povolení, a snesením osvětlovacích lízátek,“ řekl. Stadion bude podle něho sloužit nejenom sportovním, ale i kulturním akcím a také k odpočinku a oddechu.

Druholigový klub FC Hradec Králové, který patří městu, uvedl, že nový stadion je zárukou další existence klubu. „Bez důstojného domova by klub čekal postupný, ale neodvratný zánik,“ uvedl předseda představenstva FC Hradec Králové Jan Michálek. Nová aréna by také měla pomoci městu získat klubu strategického partnera.

Uskupení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont vyhrálo tendr, který radnice vypsala loni v září. Město v minulosti vypsalo na stavbu už tři tendry, ale žádný nedotáhlo do konce. Nyní použilo metodu Design and Build, tedy Navrhni a postav. Dané byly základní požadavky na velikost a funkce stadionu a uchazeči také museli respektovat limity dané v minulosti vydaným stavebním povolením.

Původně se do tendru přihlásily čtyři subjekty, ale předběžné nabídky v únoru podaly tři z nich. Hodnoticí komise vítěze vybrala 5. března. Organizátoři tendru uvedli, že vítězná nabídka byla výrazně kvalitnější než dvě zbývající. Vyzdvihli, že sdružení vedené Strabagem do návrhu zahrnulo multifunkční využití, například do stadionu zakomponovalo tři tělocvičny, stometrovou krytou dráhu i venkovní amfiteátr.

Stadion by měl poskytnout zázemí a venkovní prostor pro kongresy, festivaly či dožínky. Na koncerty by se do hlediště a na hrací plochu mělo vejít až 25 tisíc diváků. „Kolem stadionu povede 600 metrů dlouhý atletický ovál,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Celkové náklady na pořízení stadionu by neměly překročit 605 milionů korun. Již loni v červenci město podepsalo smlouvu se společností Arcadis CR, která bude za 31,8 milionu korun správcem stavby. Na samotnou stavbu tak zbývalo 573,2 milionu korun. Sdružení Strabag, Geosan a D&D nabídlo cenu zhruba o pět milionů korun nižší.

Stadion by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, která vyhovuje mezinárodním utkáním. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Její kapacita má být osm tisíc diváků s možností rozšíření na 9300 zastřešených míst. Zachováno bude i typické osvětlení stadionu v podobě „lízátek“. Na financování stavby by město chtělo získat státní dotaci.