Praha přichystala únikový plán z bytové krize. Chce stavět 500 obecních bytů ročně

Bytové domy v pražských Radlicích (ilustrační foto).

Bytové domy v pražských Radlicích (ilustrační foto). Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pražský magistrát chce do roku 2030 docílit toho, aby v metropoli každý rok vzniklo alespoň 500 nových městských bytů. Celkem by pak do stejného roku v metropoli mělo přibývat alespoň 9000 bytů ročně. Vyplývá to ze strategie bydlení, kterou dnes schválili městští radní. O strategii budou ještě příští týden jednat zastupitelé, v případě schválení na ní mají navázat další konkrétní akční plány pro konkrétní oblasti. Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí a stále vzrůstajícími cenami bydlení.

„Zatímco v předchozí koncepci z roku 2004 byla hodně zdůrazňována nutnost privatizace bytového fondu, tak naopak v této strategii jasně říkáme, že chceme skončit s privatizací a naopak, že chceme ve větší míře stavě obecní byty,“ řekl ke schválenému dokumentu radní Adam Zábranský (Piráti), který má na starosti městský bytový fond. Ten se započtením bytů magistrátu a městských částí v roce 2019 čítal asi 31 500 bytů, v roce 2030 by to podle strategie mělo být alespoň 35 tisíc. Nové městské byty v poslední dekádě prakticky nevznikají.

Město plánuje posílit vlastní výstavbu a také spolupracovat se soukromníky, ať už jde o developerské firmy, stavební družstva nebo menší občanské spolky, v Německu zvané baugruppe. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) řekl, že město k těmto účelům zřídilo svoji Pražskou developerskou společnost, která má na starosti přípravu městských pozemků pro bytovou výstavbu.

Zdůraznil také nutnost kooperace se soukromým sektorem. „Nebojíme se řešit i konfliktní věci a hledáme nějaký výsledek,“ řekl. Předseda výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha Sobě) doplnil, že všechny plány ohledně bydlení musí být dlouhodobé a je na nich třeba systematicky pracovat.

Do roku 2030 by podle strategie měly z metropole úplně zmizet sociálně vyloučené lokality a na nulu klesnout počet dětí dlouhodobě žijících v azylových domech a ubytovnách. Z asi 3250 lidí bez domova v roce 2019 se má jejich počet snížit o čtvrtinu a z odhadovaných 9800 domácností v akutní bytové nouzi v roce 2018 chce město dosáhnout poklesu na maximálně 5000. Zvýšit se mají také počty bytů pro lidi v nouzi, seniory, zdravotně postižené nebo příslušníky veřejně prospěšných profesí.

Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) ke strategii uvedl, že se mu cíle ohledně celkového počtu ročně vystavěných bytů i počtu městských bytů do roku 2030 zdají málo ambiciózní. „V nově uveřejněném plánu také postrádám jakékoli zmínky o způsobem financování zvažované výstavby. Mám za to, že bez zvážení ekonomických aspektů strategii nelze považovat za úplnou,“ uvedl. Hlaváček dnes řekl, že navazující dokument zabývající se financováním by měl být hotov do konce letošního roku.

Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů a městský fond od té doby privatizacemi klesl na necelou pětinu tohoto počtu. Nedostatek bytů a růst cen bydlení je jedním z nejdiskutovanějších problémů, které metropole momentálně řeší.