Fotbal na štaflích. Snímky fanoušků Bohemky vynesly českému fotografovi prestižní americkou cenu

Fanoušci Bohemians 1905 Praha sledují 23. srpna 2020 utkání proti mužstvu Mladé Boleslavi. Svým zápalem a věrností si ani za koronavirových omezení nenechali ujít domácí zápasy v české nejvyšší fotbalové lize. Štafle a žebříky lemovaly zeď kolem vršovického Ďolíčku.

Fanoušci Bohemians 1905 Praha sledují 23. srpna 2020 utkání proti mužstvu Mladé Boleslavi. Svým zápalem a věrností si ani za koronavirových omezení nenechali ujít domácí zápasy v české nejvyšší fotbalové lize. Štafle a žebříky lemovaly zeď kolem vršovického Ďolíčku. Zdroj: ČTk / Roman Vondrouš

Fanoušci Bohemians 1905 Praha oslavují 5. prosince 2020 gól týmu Bohemians 1905 při zápasu s FK Pardubice.
Fanoušci Bohemians 1905 Praha sledují 4. října 2020 utkání Bohemians 1905 proti mužstvu FC Fastav Zlín. Svým zápalem a věrností si 1905 ani za omezených podmínek způsobených pandemií nenechali ujít domácí zápasy v české nejvyšší fotbalové lize. Štafle a žebříky lemovaly zeď kolem vršovického Ďolíčku.
Fanoušci Bohemians 1905 Praha sledují 21. listopadu 2020 utkání Bohemians 1905 proti mužstvu FK Teplice. Svým zápalem a věrností si fanoušci Bohemians Praha 1905 ani za omezených podmínek způsobených pandemií koronaviru nenechali ujít domácí zápasy v české nejvyšší fotbalové lize. Štafle a žebříky lemovaly zeď kolem vršovického Ďolíčku.
Fanoušci Bohemians 1905 Praha děkují 15. prosince 2020 děkují hráčům po utkání s FK Příbram. Svým zápalem a věrností si fanoušci Bohemians Praha 1905 ani za omezených podmínek způsobených pandemií koronaviru nenechali ujít domácí zápasy v české nejvyšší fotbalové lize. Štafle a žebříky lemovaly zeď kolem vršovického Ďolíčku.
Fanoušek se štaflemi odchází 15. prosince 2020 po utkání Bohemians 1905 proti mužstvu FK Příbram. Svým zápalem a věrností si fanoušci Bohemians Praha 1905 ani za omezených podmínek způsobených pandemií koronaviru nenechali ujít domácí zápasy v české nejvyšší fotbalové lize. Štafle a žebříky lemovaly zeď kolem vršovického Ďolíčku.
15
Fotogalerie

Nemožnost vidět zápasy svého milovaného fotbalového klubu přímo z hlediště přiměla řadu příznivců Bohemians k neobvyklému kroku. Fanoušci známí svou oddaností tradičnímu pražskému klubu začali utkání sledovat ze žebříků či štaflí přes zeď stadionu ve Vršovicích. Jejich snahu na podzim zachytil fotograf ČTK Roman Vondrouš, který teď za to získal první cenu v kategorii sportovní série v prestižní americké soutěži Pictures of the Year International. 

Po omezení vstupů na všechny tuzemské stadiony se příznivci Bohemians fandící ze žebříků stali vděčným objektem řady fotografů. „Osobně jsem fanoušky na štaflích začal intenzivněji zaznamenávat až se začátkem druhé, podzimní vlny koronaviru a pokračuji v tom dodnes,“ říká Vondrouš.

Když poprvé uviděl tuto unikátní formu povzbuzování, usoudil, že právě to by ve světě mohlo velmi pravděpodobně zaujmout. „Nespatřuji v tom však pouhý potenciál pro fotografické soutěže, ale i skvělou příležitost zachytit tuto neobvyklou dobu, která se podobnými obrazovými svědectvími zapíše do historie naší země,“ dodal.

Fotožurnalistickou soutěž Picture of the Year Int. pořádá Missourská žurnalistická škola od roku 1944. Bývá označována za nejstarší mezinárodní soutěž novinářské a dokumentární fotografie na světě.

Mezinárodní porota každý rok posuzuje přes padesát tisíc děl z více než sedmdesáti zemí. Během tří týdnů vybírá 240 oceněných v různých kategoriích, rozhodování poroty se vysílá v přímém přenosu na internetu. Vondrouš v této soutěži uspěl i v roce 2017, když získal druhou cenu se snímkem z Velké pardubické v kategorii Sport Action.

Vondrouš patří k nejoceňovanějším českým fotožurnalistům na národní i mezinárodní úrovni. V roce 2013 zvítězil se sérií z Velké pardubické v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo v kategorii sportovních akcí.

Loni za sérií snímků z dostihů, jež dokumentuje už dvacet let, získal cenu Mezinárodní asociace sportovních novinářů. Stal se absolutním vítězem cen Czech Press Photo za rok 2020, jeho snímek Dezinfekce vybrala mezinárodní porota jako foto roku.