Obchody s Ruskem váznou, EGAP letos pojistila poloviční vývoz oproti loňsku

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár".

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár". Zdroj: Petr Horky

Mělnický přístav. Kontejnery sem jezdí z celého světa. Dovážejí čínskou elektroniku nebo americké maso.
Čínská kontejnerová loď Sin Šanghaj na Labi u Hamburku
Nákladové nádraží Žižkov opouští poslední souprava s prázdnými kontejnery
Nákladové nádraží Žižkov opouští poslední souprava s prázdnými kontejnery
Kontejnery připravené k přepravě
7
Fotogalerie

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) pojistila v letošním roce vývoz do Ruska za 2,7 miliardy korun, což je meziročně téměř o polovinu méně. Rozjednány jsou nové obchody za pět miliard korun. Na Business dni Ruské federace v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně to dnes řekl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

"Ze všech statistik víme, že v poslední době nastal útlum českého exportu do Ruska. EGAP ale vždy deklaroval, že nadále pokračuje v pojišťování exportu. Nové obchody musejí mít přiměřené riziko. Proto spolupracujeme s 15 systémovými bankami Ruska a podporujeme obchody se silnými ruskými partnery, kteří mají příjmy i v jiné měně než pouze v rublech," řekl Procházka.

K nejvýznamnějším rozjednaným obchodům patří dodávka technologie na výrobu dekorativního papíru a výstavba chemického závodu na výrobu polyetylentereftalátu.

Podle údajů Českého statistického úřadu loni export České republiky do Ruska meziročně klesl o 38,3 procenta na 78,3 miliardy korun. Za prvních sedm měsíců roku 2016 se v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížil o dalších 12 procent.

Angažovanost za 47 miliard

Současná angažovanost EGAP v Rusku je zhruba 47 miliard korun, což je asi 23 procent z celku. Mezi jednotlivými zeměmi je Rusko stále na prvním místě, následují Ázerbájdžán s 20,5 procenta, Turecko s 12,5 procenta a Slovensko s 11 procenty. "Ještě před osmi lety to bylo zhruba 46 procent," řekl k ruskému podílu Procházka.

Pod sumou 47 miliard korun se podle něj skrývá stovka platných pojistných smluv. V loňském roce přišly z Ruska splátky ve výši 4,5 miliardy korun. "Letos bylo splaceno 1,7 miliardy a v tomto čtvrtletí očekáváme ještě platby přibližně ve výši další půl miliardy korun," dodal Procházka.

Generální ředitel EGAP zároveň upozornil na tři velké problémové případy, které pojišťovna intenzivně řeší. Jde o projekty elektráren Krasavino a Salechard a dále o dořešení případu Megapolis. Z tohoto seznamu vypadl obchodní případ společnosti UralVagonZavod, kde se česká a ruská strana dohodly na restrukturalizaci.

Jedním z nových obchodních případů, které EGAP letos pojistil, je vývoz obráběcích strojů do Sverdlovské oblasti. Jde o dodávku 12 obráběcích strojů za téměř 350 milionů korun pro ruskou společnost VSMPO-AVISMA, jejíž dodávky jsou zaměřeny na hlavní odvětví průmyslu, zejména na letecký průmysl a kosmické technologie. Do roku 2020 má uzavřeny kontrakty na dodávky například se společnostmi Airbus a Boeing.