Objem peněz na českém finančním trhu vzrostl nejrychleji za šest let

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Celkový objem peněz umístěných na finančním trhu v Česku loni stoupl o 9,7 procenta na 6,13 bilionu korun. Jde tak o nejvyšší nárůst od roku 2012. Zhruba 68 procent z toho tvoří vklady v bankách a záložnách, které loni stouply o 11 procent na 4,2 bilionu korun. Nejvíce loni vzrostly finanční prostředky v investičních fondech, a to o 15,5 procenta na 615,2 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o vývoji finančního trhu v roce 2017, kterou zveřejnilo ministerstvo financí.

Celkové úspory domácností podle zprávy v posledních letech stále postupně narůstají. Loni stouply o 7,7 procenta na 3,49 bilionu korun. "Produktem, který během celého sledovaného období let 2012 až 2017 vykazoval největší meziroční absolutní nárůst, byly netermínované vklady," uvádí zpráva.

Zadlužení domácností meziročně vzrostlo o sedm procent na zhruba 1,6 bilionu korun. Dlouhodobě nejvýznamnější podíl zaujímají úvěry na bydlení, ke konci loňského roku to bylo více než 72 procent. "Navzdory růstu zůstává zadlužení tuzemských domácností vztažené k HDP ve srovnání se zbytkem EU stále relativně nízké, a to 31,3 procenta HDP," uvádí materiál.

Poměr vkladů a úvěrů tuzemských bank loni podle zprávy stoupl na 135,1 procenta, předloni to bylo 127,7 procenta. "V mezinárodním srovnání v rámci EU tyto hodnoty patří mezi nejvyšší. Naopak dlouhodobě podstatně méně příznivé hodnoty tohoto ukazatele vykázala řada států EU, nejnižší pak Dánsko a Švédsko (méně než 50 procent), které jsou tak v tomto ohledu struktury financování domácího bankovního sektoru více závislé na jiných zdrojích financování," uvedlo ministerstvo financí.

Kvalita úvěrových portfolií bankovního sektoru se proti minulému roku zlepšila, když podíl úvěrů v selhání klesl 0,9 procentního bodu na čtyři procenta, tedy nejníže za posledních osm let. "Pokračující hospodářské oživení a z něj vyplývající vyšší schopnost dlužníků splácet své závazky tak vedla u úvěrů v selhání k poklesu jejich podílu," uvedl úřad.

Zpráva obsahuje vedle analýzy dalších oblastí finančního trhu a vládního sektoru také výčet hlavních legislativních aktivit ministerstva financí.