Zpřísnění podmínek pro získání hypotéky: Češi rozděleni na dva tábory

Hypotéka

Hypotéka Zdroj: profimedia.cz

Magazín E15 Chceš bydlet?
Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
Wüstenrot, hypotéka
11
Fotogalerie

Zpřísnění podmínek pro získání hypotéky za strany České národní banky rozdělilo Čechy na dva tábory – na ty, kteří jsou připraveni a na ty, kteří připraveni nejsou.

To, že banky musí od svých klientů požadovat určité procento vlastních zdrojů je neodvratitelný fakt.

Zájemci o hypotéku se tak často setkávají s pojmy LTV 90 a LTV 80, což určuje procento ze zastavované hodnoty, které banka žadateli půjčí. Zbytek musíte uhradit ze svého. Podle představ ČNB by toto zpřísnění mělo omezit pořizování hypotéčních úvěrů žadateli, kteří nemají žádné vlastní prostředky, a tím předejít možné hypoteční krizi.

Podle Broker Consulting opatření svůj vliv evidentně mají, neboť trh během prvních čtyř měsíců meziročně poklesl o devět procent.

„Trh navíc čelí růstu cen nemovitostí. Především v lokalitách jako je Praha, mohou mít přísnější podmínky a růst cen dopad na střední třídu, která na hypotéku už nemusí dosáhnout. Praha je však extrémní příklad a celé České republiky se situace netýká tak silně,“ komentuje vývoj Mariana Kuckirová, analytička bankovních produktů Broker Consulting.

Chcete si pořídit vlastní bydlení? Praktické tipy, na co si dát pozor, najdete v magazínu E15 Chceš bydlet. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15

Důležité je dlouhodobé plánování. Zpřísnění podmínek by mělo být vodítkem k větší finanční zodpovědnosti a gramotnosti lidí.

Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>

Hypotéka je závazkem na několik desetiletí. Je potřeba umět si spočítat zátěž rodinného rozpočtu a vytvořit si tak dostatečnou rezervu.