OBRAZEM: Tak šel čas s Nuselským mostem. Známá stavba existuje už 45 let

Nuselský most

Nuselský most Zdroj: profimedia.cz

Nuselský most
Nuselský most
Nuselský most
Nuselský most
Nuselský most
42
Fotogalerie

Klíčová stavba pražského dopravního systému slaví 22. února pětačtyřicet let od svého otevření. Ikonický most, přes který denně projedou tisíce motoristů, je známý nejen jako zajímavé architektonické dílo, ale také jako oblíbené místo sebevrahů. 

Přes čtyřicetdva metrů vysoký, šestadvacet metrů široký a necelý půl kilometr dlouhý most spojující Pankrác a Karlov byl slavnostně otevřen 22. února 1973. Jeho výstavba trvala osm let. 

Plány na přemostění údolí Botiče vznikaly již na počátku dvacátého století. Konkrétní rysy však projekt nabral až na přelomu padesátých a šedesátých let. Tehdy zvítězil návrh trojice architektů Vojtěcha Michálka, Stanislava Hubičky a Svatopluka Kobra. Mezi známé události z výstavby mostu patří zátěžová zkouška z roku 1970, kdy na ještě rozestavěný most vjelo 66 tanků. 

Od svého otevření v roce 1973, až do května roku 1990 nesl jméno Klementa Gottwalda. I dnes patří mezi největší stavby z předpjatého betonu v Česku. Na stavbu bylo celkem použito zhruba dvacet tisíc metrů krychlových nejkvalitnějšího betonu.

Podle jednoho z tvůrců, architekta Stanislava Hubičky, se vycházelo především z faktu, že jde o most ve městě a ne krajině. "To znamená žádný oblouk, ale aby to byla přímka, která se snese s charakterem města jako takového," řekl Hubička. Stavbaři museli řešit i výšku pilířů a jejich mohutnost.