Libeňský most zbourat, nebo opravit? Politici mají mezi sebou zásadní rozpory

Libeňský most

Libeňský most Zdroj: ČTK

Libeňský most
Libeňský most
Libeňský most
Takto to na uzavřeném Libeňském mostě vypadalo v neděli 21. ledna 2018
Vizualizace rekonstrukce Libeňského mostu v Praze.
8
Fotogalerie

Pražští politici se neshodnou, co s Libeňským mostem. Pondělní rozhodnutí ministerstva kultury totiž umožní most zbourat, což se ale nelíbí starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému (KDU-ČSL). Proti němu však stojí zástupci Prahy 8 i samotný magistrát.

Příběh Libeňského mostu se po měsíci uzavírky a stagnace sune vpřed. Ministerstvo kultury vydalo nepravomocné rozhodnutí, v němž most nedoporučuje prohlásit kulturní památkou. Pokud se rozhodnutí stane pravomocným, otevírá se možnost letitý most zcela zbourat a nahradit ho novým.

„Vzhledem k opakovaně prokázané vysoké architektonické a urbanistické hodnotě soumostí ministerstvo plně podporuje myšlenku vybudování kopie, která by splňovala potřebné požadavky na zatížitelnost i životnost mostu,“ píše ministerstvo, které podle svých slov přihlédlo i k tomu, aby se co nejrychleji obnovila doprava mezi Holešovicemi a Libní, tedy mezi Prahou 7 a Prahou 8. 

Myšlenku nového mostu podporují jak politici z magistrátu, tak i z Prahy 8. „Z dlouhodobého výhledu je rozumnější,“ podporuje výstavbu zcela nového mostu pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Rekonstruovaný most by se musel v dalších desetiletích neustále opravovat. Nový most, když se bude řádně udržovat, bude fungovat bez problému dalších sto let, a to za nižších nákladů pro město,“ souhlasí primátorčin náměstek a poslanec Petr Dolínek (ČSSD).

„Jsme rádi, že se ministerstvo kultury po dvou letech konečně rozhýbalo,“ kvituje rozhodnutí úřadu starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). Výstavba nového mostu by dopravu v místě uzavřela na 2 až 2,5 roku, odhaduje Dolínek. Podle odborníků by stavba nového mostu i komplexní rekonstrukce současného vyšly na obdobnou částku, a to 550 až 600 milionů korun.

Zásadně proti zbourání je ale starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL). „Ta varianta zbourat most je vlastně potvrzením trendu, které město bohužel pořád sleduje: o věci se nestará, pak je zbourá a staví nové,“ říká Čižinský, podle kterého nemá město realizovatelný plán nového mostu. „Ten most je hodnotný, památkou by jinak byl, ale protože je ve špatném stavu, tak se ho ministerstvo bojí za památku prohlásit,“ řekl starosta. 

Podle Čižinského magistrát a Praha 8 prosazuje nový most kvůli plánovaným tunelům pod Palmovkou, které by měly ulevit dolní Libni. „Libeňský most se stává obětí tohoto plánu na širší komunikace a tunely pod Palmovkou. To je prostě jenom příprava na další nesmyslné projekty, které by přivedly dopravu do centra města. Proto se ten most taky moc neopravoval. Protože kdyby fungoval, tak by ten tlak nebyl takový,“ míní.

Starosta Prahy 8 Petrus nařčení odmítá. „Ten tunel na most nijak nenavazuje. Tunel začíná pod tím mostem a o pár metrů jinde. Je to další důkaz, že pan starosta Čižinský je úplně mimo. Ten most s tím tunelem nemá absolutně nic společného,“ řekl Petrus. Novému mostu hraje podle Petruse do karet i to, že jsou pro stavbu vyřízená již všechna povolení, zhotovitel by se vysoutěžil ještě letos a příští rok by se mohlo začít s výstavbou.

„Pan Čižinský by se měl soustředit na svou městskou část. Měl by už konečně přestat terorizovat Pražany a nechat nás dělat naší práci,“ řekl Dolínek. „Nebýt aktivismu některých spolků, ale bohužel i koaličních zastupitelů, mohl být Libeňský most už dávno opravený,“ přisadila si Krnáčová.