OBRAZEM: Říčky Velička a Novohradka jsou na třetím povodňovém stupni

Velička ve třetím povodňovém stupni v Javorníku nad Veličkou.

Velička ve třetím povodňovém stupni v Javorníku nad Veličkou. Zdroj: Antonín Vrba

Rozvodněná Luže na Chrudimsku
Rozvodněná Luže na Chrudimsku
Velička ve třetím povodňovém stupni v Javorníku nad Veličkou.
Vzedmutá Smědá ve Frýdlantu.
Ve Frýdlantu stavějí hasiči provizorní hráze z pytlů s pískem.
26
Fotogalerie

Říčka Velička na Hodonínsku dosáhla v noci na neděli ve Velké nad Veličkou a později i ve Strážnici na třetí povodňový stupeň, který značí ohrožení. Hladina už ale klesá. Stav ohrožení ráno začal opět platit i na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku.

Velička dosáhla na profilu ve Velké nad Veličkou prvního povodňového stupně (bdělost) v sobotu v 15:50, druhého stupně (pohotovost) v 19:00. Třetího povodňového stupně řeka pak dosáhla ve 21:40, o hodinu později stoupla na nejvyšší úroveň 171 centimetrů, když třetí povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 140 centimetrů. Poté hladina už s výkyvy klesala, od 4:00 je říčka v místě na druhém stupni povodňové aktivity. Hasiči na twitteru uvedli, že v místě zasahuje 14 jednotek.

Třetí stupeň stále platí na profilu ve Strážnici, kde se hladina zvedla na první povodňový stupeň v sobotu v 18:50, na druhý pak v 21:30. Třetí stupeň povodňové aktivity říčka dosáhla o hodinu později. Nejvýše hladina vystoupala kolem 5:00, kdy dosáhla 344 centimetrů, když třetí povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 310 centimetrů.

Prvního povodňového stupně v neděli ve 4:30 dosáhla i Litava v Brankovicích na Vyškovsku, v tomto případě je hladina stále na vzestupu. V 6:00 hladina dosahovala 137 centimetrů, první povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 130 centimetrů.

Pro Jihomoravský kraj stále platí výstraha hydrometeorologů před vydatným deštěm, a to do nedělního dopoledne. Je možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Na silnicích hrozí také snížená viditelnost a riziko aquaplaningu.

V Luži na Chrudimsku ráno opět začal platit stav ohrožení

Řeka Novohradka se v obci Luže na Chrudimsku místy vylila z koryta. Zatopené jsou louky, zahrady. Voda z řeky ale domy zatím nezaplavila, řekla v 11:00 starostka Luže Veronika Pešinová. Podle ní se ale spodní voda dostala do desítek sklepů. Novohradka v Luži ráno opět přesáhla 3. stupeň povodňové aktivity.

"Řeka kulminuje, naštěstí se zatím vylila jen na zahrady a louky, do domů se zatím nedostala," řekla v 11:00 starostka Pešinová.

Podle původních informací uvedených dopoledne na webu společnosti Povodí Labe přesáhla hranici 3. stupně i říčka Doubrava v Pařížově na Chrudimsku. Později ale tento údaj vodohospodáři s odkazem na technickou závadu webu stáhli. Dále po proudu řeky Doubravy ve Žlebech platí první povodňový stupeň.

Druhý stupeň zůstával dopoledne na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku. Na prvním stupni SPA byla dopoledne Chrudimka v Hamrech, v Přemilově, Padrtech na Chrudimsku a také říčka Loučná v Cerekvici nad Loučnou na Svitavsku.

Hasiči v Pardubickém kraji v souvislosti s lokálními záplavami evidují od sobotních 19:00 do nedělních 07:00 deset událostí. Čerpali vodu ze zatopených sklepů, garáží, domů, čistili splavy. Nejvíce zásahů měli na Chrudimsku, Orlickoústecku a Svitavsku. "Nebyla nutná žádná evakuace," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

V Pardubickém kraji bylo ráno zataženo a místy pršelo. Podle předpovědi meteorologů by během dne mělo být zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i vydatné srážky. Na večer by měly srážky ustávat a oblačnosti ubývat až na oblačno. Nejvyšší denní teploty budou mezi 16 až 19 stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 12 stupňů. V místech s vydatnými srážkami může nadále docházet k vzestupům hladin vodních toků.