Odborníci i autor chtějí ochránit budovy Transgasu na Vinohradské před demolicí

Budovy Transgasu

Budovy Transgasu Zdroj: Klub Za starou Prahu

Budovy Transgasu
Budovy Transgasu
Budovy Transgasu
Budovy Transgasu
Budovy Transgasu
6
Fotogalerie

Jeden z architektů souboru budov Transgas, Václav Aulický, nesouhlasí s plánovanou demolicí stavby. Řekl to dnes na tiskové konferenci, která se zabývala památkovou ochranou staveb z poválečného období. Komplex Transgasu na Vinohradské třídě v Praze plánuje investor zbourat a nahradit ho novostavbou. Ministerstvo kultury (MK) neudělilo budovám památkovou ochranu. Klub za starou Prahu, který ji navrhoval, plánuje navrhnout přezkum rozhodnutí.

Proti rozhodnutí protestují i vedoucí kateder dějin umění z vysokých škol. Domy ve stylu brutalismu jsou podle nich výjimečnými stavbami a budova, která je má nahradit, běžnou utilitární kancelářskou budovou.

"Samozřejmě s tou demolicí nesouhlasím," řekl Aulický. Základ rozhodnutí je podle něj v Národním památkovém ústavu (NPÚ). "Protože se mu to nelíbí," doplnil. Podle předsedkyně klubu Kateřiny Bečkové investor již zažádal o demolici - ještě předtím, než rozhodnutí o případné památkové ochraně přišlo. 

Historikové si stěžují na to, že stát dostatečně nechrání architekturu z poválečného období. Bez památkové ochrany jí hrozí zánik. V Praze byl za památku naposledy ze zmíněného období prohlášen před deseti lety obchodní dům Máj, celkem je v hlavním městě 12 staveb z doby po roce 1945, které ochranu požívají. V celé zemi jsou jich ale jen asi dvě desítky.

"Úkolem památkové péče je chránit všechny hodnotné etapy v dějinách architektury. Pokud jde o první polovinu 20. století, památková péče chrání několik set staveb, z poválečné je jich minimum. Hodnotných staveb, které by si zasloužily památkovou ochranu, dramaticky ubývá," řekl historik architektury Rostislav Švácha.

Připomněl, že z hlediska zahraničního zájmu byla zmiňovaná etapa české, respektive československé architektury nejúspěšnější. "Televizní věž na Ještědu a budovy československého velvyslanectví v Londýně dostaly významné mezinárodní ceny, kterých se žádný jiný český architekt nedočkal, ani potom, ale ani předtím," řekl.

"Před našima očima mizí celá jedna architektonická vrstva - v době, kdy už jsme schopni její kvality docenit," řekl Richard Biegel z Klubu za starou Prahu. 

Zdůvodnění, proč památkový odbor ministerstva kultury Transgas za památku neprohlásil, klub kritizuje jako vágní. "Konstatuje se v něm pouze, že nezapadá do urbanistického řešení v památkové zóně. Samotnou stavbou a jejími kvalitami se vůbec nezabývá," řekl.

Budovy Transgas podle něj nemohou narušovat památkovou zónu, byla vyhlášena v době, kdy už stály, tvrdí. Jsou na území památkové zóny Vinohrady a v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace. Ta byla vyhlášena v roce 1971, stavby vznikaly mezi lety 1966 a 1976.

Neprohlásit budovu doporučili památkáři pražského magistrátu a pražské pracoviště NPÚ, zatímco odborná rada ředitelky NPÚ stejně jako hodnotitelská komise ministerstva byly pro prohlášení.